Hírek

Könyvtárosok konferenciája

2022. augusztus 05., 15:51

Gazdaság- és ipartörténet adott témát három napon át: Szombathelyen találkoztak a helyismereti könyvtárosok. Az országos konferenciára több mint hetven szakember érkezett, a nagy múltú tanácskozás sorban a 23. volt, és az első, amelynek Szombathely lehetett a házigazdája.

 

Könyvtárosok konferenciája

Motorizációtörténet és ipartörténeti forráskezelés is téma volt a Helyismereti Könyvtárosok Szervezete 23. konferenciáján. A Berzsenyi Dániel Könyvtár volt a háromnapos program házigazdája.

Horváth Soma alpolgármester, Szombathely
Én szeretném elmondani, hogy nagyon büszkék vagyunk erre az intézményre azért, mert az itt lévő alapvető könyvtári és közművelődési szolgáltatások mellett ez az intézmény sokkal többet ad Szombathely és Vas megye számára. Rendkívül sok élménydús, sokszínű előadássorozatot, konferenciát, kiállítást, és azt hiszem, hogy ez a munka nemcsak a Vas megyeiek és a szombathelyiek számára ismert, hanem országos is ismert és elismert.

A könyvtárat, a várost és a megye több pontját is megmutatták a szervezők.

Mennyeiné Várszegi Judit elnök, Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezete
Ahogy hallom, tisztában vannak itt azzal, hogy milyen kiváló szakmai munka folyik ebben az intézményben, nemcsak a mi szakmánkban híresek, hanem ezek szerint Szombathely vezetése is tisztában van azzal, hogy itt egy kultúrközpontban vagyunk, ezért is esett valóban a választás erre az intézményre, meg azért is, mert az önkormányzat támogat minket, ezt tudni kell a mai világban, hogy önmagában egy intézmény segítség nélkül nem tudna megszervezni egy ilyen programot.

Az idei központi téma a gazdaságtörténet és az ipartörténet. Szerte az országból érkeztek szakemberek a tanácskozásra.

Baráthné Molnár Mónika igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
Én azzal lennék elégedett, hogyha a személyes beszélgetéseink kapcsán, amikor a kollégáinkkal beszélgetünk, akik az ország minden részéből jöttek, pozitív visszajelzéseket kapunk tőlük, elismerően szólnak arról, hogy egyrészt jó konferenciát szerveztünk, jól érezték magukat, másrészt pedig olyan tartalommal tudtuk ezt megtölteni, olyan jó gyakorlatokat a saját helyismereti tevékenységünkről, amelyből esetleg ők is profitálhatnak.

A konferenciát egy kódexben jegyzik: minden helyszín, minden tanácskozás egy külön lap, Szombathelyét is Szalai Katalin kódexíró készítette.
A tanácskozáson sok más mellett olyan gazdaság- és ipartörténeti témákat tárgyaltak, mint a szombathelyi villamos és a Vas megyei távközlés.