Hírek

Klórgáz szivárgott ma dél körül a Fedett Uszodában

2023. november 22., 14:59

Klórgáz szivárgott ma dél körül a Fedett Uszodában. Vegyszer-átfejtés közben történt a baleset. A gáz a légtechnikai rendszeren keresztül bekerült a medencetérbe. Az épületet azonnal kiürítették és lezárták, a mentők 11 embert vittek kórházba enyhe mérgezéses tünetekkel.

Klórgáz szivárgott ma dél körül a Fedett Uszodában

Több mentő-, rendőr- és tűzoltóautó érkezett ma nem sokkal dél után a fedett uszoda elé. Klórgáz-szivárgás miatt riasztották az egységeket. A létesítményben a szokásos vegyszerszállítmányt fogadták, ám az átfejtésnél hiba történt.

Németh Gábor - beruházási és fejlesztési igazgató, VASIVÍZ ZRt.

"Meglévő klóros tartályba sósav átfejtését kezdték meg, amit azonnal érzékeltek is, klórgáz képződött, megállították az átfejtést, és vízzel higították. A szélirány olyan területre vitte a gázt, ami az uszoda légtechnikájába került, és ezáltal a belső terekbe is bekerült a klórgáz."

Azonnal leállították a ventillátorokat és kiürítették az uszodát. Az átfejtést végző személyzet és a vendégek közül többen is torokkaparásra, légzési nehézségekre panaszkodtak, őket a mentők a helyszínen kivizsgálták. Enyhe fokú klórgáz-mérgezést szenvedtek. Hamar elhagyták az uszodát, és a gáz koncentrációja nem érte el a kritikus szintet, ennek köszönhető, hogy nem kerültek súlyos állapotba.

Csillag Zoltán - kommunikációs munkatárs, OMSZ

"A helyszínre azonnal több mentőregységet riasztottunk, 12 felnőtt szenvedett enyhébb gázmérgezést, helyszíni ellátás után végül 11 személyt szállítottak bajtársaim a területileg illetékes sürgősségi osztályra. Légúti panaszokat okoz, fulladást, nehézlégzést, tüdőben kisebb vizenyősödést. Súlyos esetben nagyobb fokú vizenyő-képződést, de ez esetben erről nem beszélhettünk, mind könnyű sérültek voltak. A helyszínen is bajtársaim elsősorban oxigenizálták, tehát maszkon keresztül kaptak a betegek oxigént."

A baleset idején egy óvodás csoport is az uszodában tartózkodott, a gyerekeket az AVUS Akadémiára kísérték át, ezt a részleget nem érintette a szivárgás.

Németh Gábor - beruházási és fejlesztési igazgató, VASIVÍZ ZRt.

"Mai nap már nem fogunk tudni kinyitni, bízunk a holnap reggelben, a katasztrófavédelem tájékoztatása alapján talán kellő átszellőztetést követően ennek nem lesz akadálya. Kérdés, hogy tudjuk-e biztosítani a működéshez szükséges vegyszereket, tudunk-e átfejteni vegyszert."

Az ügyben belső vizsgálatot indít a VASIVÍZ és a hatóság is vizsgálja, hogy ki hibázott.