Hírek

Kiosztották a 9. Savaria Filmszemle díjait

2022. május 16., 18:30

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Savaria Filmfesztivált melynek díjátadójára pénteken került sor az Agora Savaria Filmszínházban. A díjkiosztó gála fontos elemeként Hildebrand István nevét vette fel a mozi nagyterme.  A Nemzet Művésze, Kossuth-és Balázs Béla díjas magyar filmoperatőr posztumusz életműdíjat kapott a Savaria Filmakadémia Egyesülettől.

 

Kiosztották a 9. Savaria Filmszemle díjait

Hildebrand Istvánnak köszönheti a közönség a Kőszívű ember fiait, a Psychét és számos más kiemelkedő képvilágú hazai-és világhírű alkotást. A filmoperatőri szakma meghatározó képviselőjéről nevezték el a mozi nagytermét. A 9. Savaria filmszemle teremavatóval és posztumusz életműdíj átadásával kezdődött, özvegye vette át az elismerést.

Konecsny Emőke -forgatókönyvíró, rendező, dramaturg
,, Nagyon megtisztelő , nagyon örülök neki. Ő tudott erről az eseményről, sajnos nem lehet velünk. Úgyhogy örülök, hogy Felsőcsatárra azért el tudtunk jönni egy pár éve.,,

Hildebrand István ugyanis 12 éves koráig ott nevelkedett. A filmszemle zsűrizésében és a díjkiosztón volt kollégái, pályatársai is részt vettek, többek között András Ferenc Kossuth -díjas filmrendező is.

,, Azt szerettük volna, hogy ne csak luxusdolog legyen a filmforgatás, hanem jusson el mindenkihez.

A 9. Savaria Filmszemle stábjának is hasonló célkitűzései voltak. Idén is több kategóriában osztottak díjakat: építészet kategória, kulturális örökség-dokumentumfilm, kulturális örökség etűd/fikció kategória.

Kucsera Tamás Gergely - művészetelméleti szakíró, zsűritag
,, Filmek jelentős részét én már korábban láttam, hiszen a filmintézet által támogatott alkotásokról van szó jelentős részben. Azt mondhatjuk, hogy az elmúlt években az a támogatáspolitika, az a forrásbőség megmutatkozik a filmek számosságában és azt merem gondolni, hogy a filmeknek, mint alkotásoknak a minőségében is.,,

Idén mintegy 70 alkotás érkezett a vasi filmes mustrára. Építészet kategóriában az Egy ház gondolat-Makovecz Imre nyomában című alkotás lett a győztes, melyet a makói televízió munkatársai készítettek.

Kisistók Tímea-alkotó
,, Gyakorlatilag két hónapunk volt , ezt úgy tudtuk létrehozni, hogy csapatokat alkottunk . ez egy stábnak nem sikerült volna , ezért 3x2 ember volt egy stáb, és így hatan alkottuk a filmet, mert 2 hónapunk volt szűken. ez idő alatt a munkatársaink tartották a frontot, mert a munka, a híradó, a magazin gyártása az folyt bent a szerkesztőségben.,,

Idén diákfilm kategóriát is hirdettek, melynek első díját Fábián Nikolett Nyugvó köd című animációs alkotása vitte el.

Fábián Nikolett-alkotó
,,Egy emlék előhívását próbáltam megjeleníteni , és annak igazából egy hosszan felbomló folyamatát. ennek az elmúlásnak, ennek az enyészetnek van egy  nagyon szép esztétikája , és ezt szerettem volna visszaadni az animációban.,,

A Kárpát- medence kulturális értékeit bemutató Savaria Filmfesztivál gazdag film kínálatával és programjaival  jövőre is várja az alkotókat és a nézőket is.