Hírek

Kezdetét vette a kétnapos BringaAkadémia elnevezésű projekt

2015. augusztus 26., 17:25

A továbbképzésre jelentkező tanároknak az elméleti és gyakorlati részből álló kurzus végén vizsgát kell tenniük. A jövőben az iskolákban testnevelés vagy egyéb tanórák, illetve szakkörök keretében sajátíthatják el a gyerekek a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Kezdetét vette a kétnapos BringaAkadémia elnevezésű projekt

Bár a KRESZ-ben régóta megtalálható az előretolt kerékpáros megállóhely fogalma, országosan nem túl gyakori a forgalomban történő alkalmazása. Szombathelyen a Szent Gellért utcában már ilyen útburkolati jelek mutatják, hol közlekedhetnek biztonságosan a biciklisek. Ezek használata egyelőre nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is gondot okoz. A Vuelta Sportiroda által létrehozott BringaAkadémián olyan tanárok vesznek részt, akik iskolai oktatás keretében hozzásegítik majd a fiatalokat a biztonságos közlekedéshez szükséges ismeretek megszerzéséhez.

Abelovszky Tamás – programvezető, BringaAkadémia
„Bízunk abban, hogy ha valaki gyermekkorában, 10-11 éves korában találkozik kerékpáros KRESZ-ismeretekkel, akkor amikor később A vagy B kategóriás jogosítványt szeretne szerezni motorra, gépkocsira, akkor sokkal jobban oda fog figyelni a többi közlekedőre, egészen más szemmel fog nézni a gyalogosokra vagy akár a járművezetőkre illetve a kerékpárosokra is az utakon.”

Az elméleti kurzust gyakorlati követte a Gothard-iskolában, ahol nagy hagyományai vannak a KRESZ-oktatásnak. Az intézményből 6 pedagógus jelentkezett a továbbképzésre, akik szeptembertől tanórán kívüli KRESZ-foglalkozásokra várják a diákokat. A jövő tanévben pedig már minden héten az ötödik testnevés óra keretében okítják majd a helyes és biztonságos kerékpáros közlekedést.

Kelemen Tibor – testnevelő tanár, Gothard Jenő Általánis Iskola
„KRESZ-versenyekre is mentek a gyerekeink, nagyon jól szerepeltek. Ez annyival több, hogy szerintem egy kicsit összetettebb, tartalmazza a KRESZ-en túl a kerékpárkezelési technikákat, a hibajavítási szerelési, túravezetési, túrán való viselkedési témaköröket is.”

Az eseményen részt vett Koczka Tibor alpolgármester is, aki elmondta: nem elég ha két keréken tudunk közlekedni, hiszen a megfelelő ismeretek nélkül balesetveszélyes a biciklizés.

Koczka Tibor – alpolgármester
„Ahhoz, hogy a közlekedésben biztonságosan részt tudjunk venni, fiatalok, gyerekek elsősorban, hiszen azért is itt az iskolában tartjuk és testnevelők számára a BringaAkadémiát első körben. Ehhez nagyon sokat kell gyakorolni, nagyon sok információra van szükség, elég ha csak azt mondom elég jól meg kell ismerni a KRESZ-t, ahhoz, hogy biztonságosan tudjunk közlekedni és természetesen sokat kell gyakorolni.”

Szombathelyen 12 testnevelő vesz részt a továbbképzésen. A cél, hogy egyre több iskolában szakemberek oktathassák biztonságos kerékpározásra a fiatalokat.