Hírek

Két év kényszerű kihagyás után ezen a hétvégén ismét megrendezik a 21. Savaria Történelmi Karnevált

2022. augusztus 26., 23:35

Két év kényszerű kihagyás után ezen a hétvégén ismét megrendezik a 21. Savaria Történelmi Karnevált. A várva várt historikus játékot csütörtökön este a Fő téren nyitották meg, ősi római szertartás kíséretében. Az első koncertet a szimfonikus zenekar és Radics Gigi adta, a témaparkban pedig megtartották a hagyományos Tüzes Játékot.

Két év kényszerű kihagyás után ezen a hétvégén ismét megrendezik a 21. Savaria Történelmi Karnevált

Már jóval a kezdés előtt gyülekeztek az emberek a Fő téri Forum Színpad előtt, (00:57) többen római öltözékben várták a nyitó ceremóniát.

"Legio!...Decima!"

A Városháza felől hosszú menetben érkeztek Savaria elöljárói, papjai, a XV. Apollinaris Legio katonái, dobosok, fanfárosok és a 4. századi palotaőrség tagjai.

Magyarország legrégebben lakott városa a mi otthonunk, itt éltek őseink, őket is ünnepeljük most - mondta köszöntőjében a polgármester.

Nemény András - polgármester
"A Savaria Történelmi Karnevál ennek az életnek az ünnepe. Annak az ünnepe, hogy egykor őseink hittek a jövőben. Ez a jövő most mi vagyunk, mi pedig tiszteljük a múltunkat, és megrendezzük az ő tiszteletükre a Savaria történelmi játékokat."

Szóljon ez a négy nap a felhőtlen szórakozásról, és a sok jó élményt tartalékoljuk el nehezebb időkre, fogalmazott Nemény András. Most először, ősi római szokás szerint zajlott a ceremónia.

 "Főpap, milyenek mára a jelek? Fordulhatunk-e az égi istenekhez, hogy kívánságunkat teljesítsék."

A jóspap kifürkészte az istenek - Apolló, Mercurius és Silvanus - akaratát, hogy alkalmas-e az időpont a játékokra.

 "Imámat meghallgatták, a jelet megkaptam. A jelek pozitívak voltak. Az istenektől kapott hatalmam alapján ezt a napot dies fastinak, az ünnepség, a játékok megtartására alkalmasnak nyilvánítom."

A polgármester áldozott az isteneknek, ami kegyes fogadtatásra talált, így hivatalosan is megnyithatta a karnevált.

 "Kezdődjön a játék, kezdődjön a Savaria karnevál!"

"Nem baj ha .... felém."
Már az első estén benépesült a Fő tér, rengetegen várták Radics Gigi és a szimfonikusok közös koncertjét. Az énekesnő saját dalai, hazai- és világslágerek is felcsendültek. A zenekart Kovács László dirigálta. A Forum Színpad hagyományosan az egyik központi helyszín, de több száz programból lehet válogatni a karneváli hétvégén.

Grünwald Stefánia - ügyvezető, Savaria Turizmus Nonprofit Kft.
"29 helyszínen közel 300 program várja az érdeklődőket a hosszú hétvége során, lesznek különlegességek, új csapatok, új bemutatók, de itt lesznek a jól megszokott közkedvencek mint Kassai Lajos, a gladiátorok, a gólyalábasok, de a színpadi helyszíneken minden koncert egy picit újdonság is lesz vagy azért, mert a régi előadók új formációban lépnek fel, vagy olyan vendégek érkeznek, akik még nem álltak a Savaria Történelmi Karnevál színpadán."

Két év kihagyás után legtöbben már nagyon várták a karnevált.

Ravadics István
"Főleg az unokáim várták nagyon, voltak, akik picik voltak, és nem tudtak eljönni az elmúlt két évben, nagyon várják. Sokat meséltem nekik az elmúlt hetekben, Budapestről jönnek, és remélem, jól érzik majd magukat ők is."

A témaparkban ezúttal is sokan voltak kíváncsiak a tüzes játékra, megteltek a mobil lelátók.

Szommer Valéria
"Mi először fogjuk látni a tüzes játékot, de minden évben kijövünk, a programokat megnézzük. Mi a legnagyobb kedvenc? A gólyalábasok. De minden szép és színvonalas mindig."
 
A gonosz varázsló és az ördögi torony című produkció a mobil lelátók tetejéről indult, innen érkeztek az akrobaták a játéktérre. A történet jó és rossz harcáról, erényről és ármányról szólt.

"Egyetlen ember szívében kavargott csak sötétség, a gonosz varázsló magának akarta a föld minden kincsét és az emberek minden boldogságát." (takarni kell, csak a szöveg hasznos!)

A kaufbeureni Artistica Anam Cara, a Tűzmadarak és a Mare Temporis tűzvarázslói zsonglőrködtek ezen az estén is.