MNB
MNB - 2

Hírek

Készülnek már a húsvétra a szombathelyiek

2023. március 22., 21:36

Készülnek már a húsvétra a szombathelyiek. Sokan időben: már most beszerzik a húsvéti sonkákat, nagy a sor a hústermelők pultjainál. A választás azonban nem egyszerű, többféle sonkából is lehet válogatni ízlés szerint, a legkedveltebb az úgynevezett szívsonka. A hagyományos érlelés öt héten át tart, és a húsárak nem csökkentek tavaly húsvét óta.

Készülnek már a húsvétra a szombathelyiek

Kígyózik a sor a hústermelők pultjai előtt: a húsvéti sonka beszerzésével az ünnepre készülnek a vásárlók. 
Nagy a kínálat, sokféle sonka közül lehet választani. A diósonkán például nincs zsír, a gyerekek könnyebben fogyasztják. A sódér lapockából készül, csont van benne, így az elkészítési ideje is hosszabb. A karaj közkedvelt termék, ezt a kisebb családok vásárolják leginkább. A legkelendőbb pedig a szívsonka.

Desits Zoltán - termelő
“A hagyományos háromszög sonkát keresik a kedves vásárlóink, az a legkelendőbb ami a hátsó lábból készül. Szívsonkának hívjuk, igazából az a legnagyobb keletje egy nagyobb családnál.”

A rábapatyi Desits család hagyományos módon készíti a húsvéti sonkákat: 3 hétig áll sóban, ezután egy hétig fűszeres pácba teszik, majd egy hét füstölés következik. Vagyis a disznó levágásától 5 hétig érlelődik a hús. Aztán az ünnepi asztalra kerülés előtt is van teendő. 

Desits Zoltán - termelő
“Hát sonkakészítés igazából az én receptem alapján úgy készül, itt van egy hatalmas sonka, ezt hagyományos üstben lehetne megfőzni egy 5-6 órán keresztül, ahhoz hozzátenni finom fűszereket. Én úgy gondolom, hogy vöröshagyma, koriander, egész bors, babérlevél, abba a finom lében kell főzni ezt 4-5 óráig, és akkor abban a vízben hagyni kihűlni, és utána lesz igazi gasztronómiai az egész, és utána szépen lehet szeletelni mikor már ki van hűlve és lehet fogyasztani.”

A húsvéti sonka nem lett olcsóbb: a tavalyinál legalább negyedével drágábban kerül az ünnepi asztalra.