Hírek

Kenyérünnep a piacon

2022. augusztus 18., 15:17

Kenyérrel, kovásszal, kóstolóval várta ma a Szombathelyi Vásárcsarnok az érdeklődőket az új kenyér közelgő ünnepe alkalmából. A kenyérre való kenhető finomságok és a kovász készítésének titkát is meg lehetett ismerni.

 

Kenyérünnep a piacon

Babusgatós kenyér, csepregi és toronyi - mindegyik kovászosat megízlelhették a piacon azok, akik az augusztus 20.-ához kapcsolódó kenyérünnepen részt vettek. Ezek a falatkák kóstolásra termettek, a séf keze alatt.

Arnold Ákos
“Most éppen egy padlizsános kencét kóstolok, ami nagyon finom, Lancsák Károly csinálta, aki mesterszakács, nagyon jó dolgokat csinál, végig kóstoltam a többit is, a tepertőset is, a túrósat is, meg lesz valami negyedik is, ahova mindjárt megyek vissza, azt még nem tudom milyen, de biztos vagyok benne, hogy nagyon finom lesz, mert ő mindig jó dolgokat csinál. - Milyen a jó kenyér? - Ami nem morzsálódik másik nap meg, ami kovásszal készült, hagyományos módon, minél kevesebb adalékanyag legyen benne.”

Az élőzenés, interaktív eseményt a vásárcsarnok szervezte, vevőcsalogatónak.

Polákovics Marietta - ügyvezető igazgató - Szombathelyi Vásárcsarnok
“Kilencedik alkalommal rendezzük meg a vásárcsarnokban élmény napunkat, különböző kenyeret árusító üzleteink kínálják a portékát, illetve ételkóstolón lehet részt venni, kencéket, kenyérre kenhető kencéket lehet megtekinteni, hogy hogyan lehet ezeket elkészíteni, illetve meg lehet őket kóstolni.”

Ezek itt kovászok, több különbözőt nézhettek, figyelhettek meg az érdeklődők. Többen otthon sütik a kenyeret, így fontos, hogy a lehető legjobb alapot válasszák hozzá. Ezt azonban a szakember szerint nem is olyan egyszerű megtalálni.

Kiss Károly - nyugdíjas szakoktató
“Híg kovász a zsemléhez, régen a zsemlét is kovásszal csinálták, attól volt olyan, hogy elvihetük a tízórait gyerekként, van egy rozskovászom, ami húsz órás, nagyon sötét, annak is van jelentősége, szaftosabb a kenyér, tehát tovább eltartható, és van egy kenyérkovászom, tovább eltartható, látni az oldalán, hogy a gáz hogyan fejlődik: ha egyenletes a lyukacsos rendszer, akkor tökéletes a kovász érettségi állapota.”

Szinte mindenki más-más kenyeret tart a legjobbnak - egymással is megosztották tapasztalataikat a vásárlók és a szakemberek. Pontosan ez, a közösségépítő erő az ihletője a piac rendezvényeinek.

Polákovics Marietta - ügyvezető igazgató - Szombathelyi Vásárcsarnok
“Szeptemberben az élmény napokon szilvás gombócot fogunk készíteni, minden, ami őszi csemegével kapcsolatos, alma, gesztenye, sütőtök, szilva lesz a porondon.”

Az érdeklődők a Vásárcsarnok honlapján, illetve Facebook-oldalán tájékozódhatnak a programokról.