Hírek

Kedden este jelentősebb havazás kezdődött Vas vármegyében

2023. december 06., 16:07

Kedden este jelentősebb havazás kezdődött Vas vármegyében, reggelre tíz centisre hízott a hóréteg. Az autósok téli útviszonyok között közlekedtek, de már délelőtt feketék voltak a főbb útvonalak. A közútkezelő és a SZOVA munkagépei folyamatosan dolgoztak. Holnapra elvonul a csapadékzóna.

Kedden este jelentősebb havazás kezdődött Vas vármegyében

Kedden este havazás kezdődött a nyugati országrészben, reggelre Szombathelyt is fehér hótakaró borította.

Munkába álltak a közútkezelő gépei: 34 saját, 6 bérelt és 4 más vármegyéből átvezényelt jármű dolgozott a mintegy 1600 km hosszú úthálózaton. Az igazgató azt mondja, éjjel elindították a tolólappal felszerelt szerződéses mezőgazdasági gépeket is, összesen 32-t.

Böröcz Miklós - vármegyei igazgató, Magyar Közút Nonprofit Zrt.

"A kettős rendeltetésű gépek tolják hóekével, amikor a hóréteg elérte az 5 cm-t, és maga mögött sóz is. Az elmúlt napok időjárása miatt jelentős mennyiségű só volt eleve a burkolaton, ez segített, hogy ne fagyjon le már a vékonyabb réteg sem. "

Az utak kora reggel hókásásak, havasak voltak, ezeket délelőttre letakarították, jól lehetett haladni, legfeljebb sónedves volt a burkolat.

A mellékutcákban tovább megmaradt a hó. A SZOVA folyamatosan takarította a város útjait, járdáit és kerékpárútjait - a teljes gépállományt bevetették. Először a legforgalmasabb szakaszokon avatkoztak be. A cég november 10. óta téli üzemmódban működik egészen jövő március 15-ig.

Kovács Cecília - vezérigazgató, SZOVA NZrt.

"A tegnapi napon az elősózást elvégezték a kollégák, azóta is folyamatosan karbantartjuk a város úthálózatát 55 emberrel, gépekkel, kézi erővel is takarítjuk az utakat. 5 cm fölött tudunk hóekét alkalmazni, az alatt sóval, NaCl-dal tisztítjuk az utakat, -8 fok alatt már kőzúzalékot használunk, mert a só a hatását nem érvényesíti."

Behavazódott a Fő tér is, a parkoló autókat hósapka fedte. Elő kellett venni a hólapátot, jégkaparót. A havazást egy ciklon okozta, délutánra fokozatosan megszűnt a csapadék. Éjszaka felszakadozik a felhőzet, és holnap már nem várható hóesés.

A telefonnál: Pétervári Tibor - észlelő, OMSZ

"Egy olyan jellemzően 5-10 centi borítja most a megyét .... holnap már nem lesz csapadék."

Csütörtökön enyhül az idő, 3-4 fok valószínű, a hó olvadásnak indul. Péntek reggelre azonban ismét lehűlés, erős fagy érkezik. Hogy fehér lesz-e a karácsony, még nem lehet biztosan megjósolni.