Hírek

Kastélysétára invitálta tagjait a Gyöngyös-Pinka-Répce Menti Polgári Egylet

2024. június 13., 09:44

Kastélysétára invitálta tagjait a Gyöngyös-Pinka-Répce Menti Polgári Egylet szerdán Szombathely déli városrészére. Az éppen 10. születésnapját ünneplő civil szervezet rendszeresen tart borvacsora esteket és kulturális programokat. Ezúttal a gyöngyöshermáni, a bogáti és a zarkaházi kastélyt, valamint a szentkirályi templomot tekintették meg, szakvezetéssel.

Kastélysétára invitálta tagjait a Gyöngyös-Pinka-Répce Menti Polgári Egylet

A gyöngyöshermáni Szegedy-kastélynál gyülekeztek a polgári egylet tagjai szerdán délután. Orbán Róbert vezetésével keresték fel a déli városrész nevezetes épületeit. 20-nál is többen vállalkoztak a másfél órás túrára.

Völler László

"Gyerekkoromban szinte itt nőttem fel, vannak emlékeim. A nagypapám a Szabó kertész itt vol uradalmi kertész, a nagymama meg itt volt szakácsnő az uradalomban."

A Szegedy-kastély magántulajdonban van, a végóráit éli. Megközelíteni is alig lehet, tetőszerkezete beomlott, parkját visszahódította a természet. A séta résztvevői a földszinti, árkádos helyiséget nézték meg. Romjaiban is látszik, hogy valaha impozáns volt ez a belső tér.

Orbán Róbert - helytörténeti kutató

"A hagyomány szerint római őrtoronyra épült rá, a mostani formájában 1826-ban készült el, akkor került Szegedy Károly tulajdonába, előtte számos másik családé volt. Aztán 1989-ig használták, azóta üresen áll."

A második világháború után a kastélyt a szovjeket vették birtokba, majd teljesen kifosztották. Később állami tulajdonba került, 1989-ig mezőgazdasági kutatóállomás működött itt.

"A donátorokat ábrázolja, szinte egyedülálló, nem hiába került fel a Nemzeti Galériába."

A séta második állomása a szentkirályi templom volt, Orbán Róbert itt a bejárat fölötti lunettára hívta fel a szemlélődők figyelmét, ami a 12. századból való - eredetijét Budapesten őrzik. A Gyöngyös-Pinka-Répce Menti Polgári Egyletnek ez a séta volt a 100. rendezvénye. 2014-ben, az Európai Borlovagrend kőszegi legátusának megszűnését követően alakult, a tagság létszáma jelenleg 54 fő.

Albert Csaba - elnök, Gyöngyös-Pinka-Répce Menti Polgári Egylet

"Mi azért vagyunk, hogy a nagyszerű kis társaság együtt maradjon. Minden hónap utolsó szerdáján gasztronómiai borestre összeülünk a három térség valamely vendéglátó egységében, borászatában, és két-három éve hónap közepén a vezetett sétákat tartjuk."

A borvacsorák alkalmával kulturális-tudományos témájú előadásokat is hallgatnak, így testüket és szellemüket is frissen tartják. A szerdai séta a bogáti Festetich-kastélyban folytatódott, majd a zarkaházi Szily-kastélyban batyus büfével ért véget.