Hírek

Kárpátaljáról származó reformátusokat invitáltak istentiszteletre és szeretetvendégségbe

2023. november 13., 18:53

Kárpátaljáról származó reformátusokat invitáltak istentiszteletre és szeretetvendégségbe vasárnap Szombathelyen. Sokan hagyták el szülőhazájukat az elmúlt időszakban gazdasági okokból és a háború miatt, többen Nyugat-Magyarországon telepedtek le. Az új életfeltételek mellett keresik a lelki közösséget is, ebben kíván nekik segíteni a református gyülekezet. A kárpátaljai püspök hirdetett igét.

Kárpátaljáról származó reformátusokat invitáltak istentiszteletre és szeretetvendégségbe

A tavalyi népszámlálás adatai megmutatják, hogy megjelentek a környező falvakban a reformátusok. Becslések szerint nagyjából száz kárpátaljai telepedhetett le Szombathelyen és környékén. 5-10 család jár rendszeresen istentiszteletre vasárnaponként. A mostani alkalommal többen jöttek, közösen imádkoztak a gyülekezet tagjaival a háborút, üldöztetést elszenvedőkért.

"Az erős lelket gyógyítsd meg bennem."

Ifjúsági énekek is színesítették az istentiszteletet. Zán-Fábián Sándor kárpátaljai református püspök Jób könyvéből idézett: ha a fát kivágják, újrahajt, dacolva a kihívásokkal. Mint mondta, sok veszteség érte Kárpátalját, sokan elvándoroltak, kevés gyermek születik, a református gyülekezet elöregszik. 2023 a remény éve, a püspök arra bátorított mindenkit, hogy higgyen a feltámadásban és Krisztusban. Mindenkit hazavárnak, bízik benne, hogy újra megtelnek a templomaik, óvodáik, iskoláik.

Zán-Fábián Sándor - püspök, Kárpátaljai Református Egyház

"Biztatjuk a közösségeket, családokat a körülmények ellenére a gyermekáldásért való könyörgésre, a hazatérésre, mert sokan eljöttek. Biztatjuk őket, hogy tartsanak ki, reméljük, hogy a háborúnak hamarosan vége lesz. Nem tudjuk mikor, de minden nappal közelebb vagyunk a végéhez. Bízunk abban, hogy hazajönnek a fiatalok az idősekhez, az édesapák a családokhoz."

Együtt fohászkodtak külső segítségért, isteni beavatkozásért. Jakab Bálint lelkész elmondta, bár sok kárpátaljainak el kellett hagynia szülőföldjét, isten nem engedte el a kezüket, itt Szombathelyen közösségre lelhetnek.

Jakab Bálint - lelkész, Szombathelyi Református Gyülekezet

"Itt az egyháznál, a szombathelyi református közösségben szeretnék nekik egy kis lelki szigetet, ahol egymással találkozhatnak. Ez egy jó kezdet lehet, megkérdezem, mi lenne az igényük. Szeretnénk Kárpátalján szolgáló lelkészeket időről időre meghívni."

Az istentiszteletet követően batyus szeretetvendégségre invitálták az híveket, ahol harapnivaló és tea mellett a püspökkel és egymással is beszélgethettek, ismerkedhettek. Az is elhangzott, november 19-én vasárnap, az istentisztelet után presbiteri választás lesz a gyülekezetben.