Hírek

Karneválkártya: 500 forintba kerülne és csak ezzel lehetne fizetni

2011. július 07., 10:20

Megoszlanak a vélemények az idei Savaria Történelmi Karneválra tervezett kártyás fizetési rendszerről. Egyre több aggódó lakossági visszajelzés érkezik a szervezőkhöz, valamint a kereskedők egy része  is ódzkodik az új fizetőeszköztől.

Karneválkártya: 500 forintba kerülne és csak ezzel lehetne fizetni

A karnevál kuratórimi elnöke kedden tárgyalt a kereskedőkkel az aggályaikról.

Attila rendszeres látogatója a Savaria Karneválnak. Szerinte az emberek nem vásárlási szándékkal mennek erre a rendezvényre, hanem elsősorban a programok miatt és ha meglátnak valamit megveszik. Ezért a karnevál nem hasonlítható össze egy  zenei fesztivállal - mondja.

Dembrovszky Attila
"Az teljesen normális dolog, hogy egy zárt fesztiválon, ahol ételt-italt lehet venni biztos, hogy jól működik, de egy vásáron, ahol ötletszerű vásárlás van nem hiszem, hogy működik. Az biztos, hogy mi nem fogunk kártyát váltani, legfeljebb nem vásárolunk."

Vannak azonban olyanok is, akik a karneválkártya előnyeit nézik.

Antal-Nagy Viktória
"Én nagyon jó ötletnek tartom, egyrészt lopás szempontjából is, pénzlopás, biztonságos, nem kell mindenkinek ezrekkel futkozni a zsebükbe, én jó ötletnek tartom."

A karneválkártya célja kettős. Egyrészt csökkentenék a hosszú sorbanállási időt egy-egy vásárlásnál, másrészt azt mérné fel az alapítvány, hogy mekkora a rendezvény látogatottsága. A pontos adatokat marketing célra hasznosítanák a következő években, így a karnevál színvonala is emelkedhetne. A kártya belépőként is szolgál a a fizetős programra, és vásárláskor is használhatják a rendezvényre látogatók. A plasztiklap visszaváltható, vagy jövőre újra felhasználható.

A kereskedők egy része attól fél leginkább, hogy ezekkel a feltételekkel nem éri majd meg nekik az árusítás. Az volt a kifogásuk, hogy magas a fix helypénz, ugyanakkor a időjárás miatt a forgalom változó lehet. A kuratórium viszont cserébe kedvezményeket ajánl.

Mérei Tamás kuratóriumi elnök, Savaria Történelmi Karnevál Alapítvány
"A tavalyi helypénzt 10 százalékkal csökkentettük, az azt jelenti, hogy ha nem tettük volna, idén is növekedett volna mint ahogy minden évben, ahhoz képest több mint 20 százalékos csökkenés. Viszont bevezettünk egy jutalékos részt ami a forgalom arányában van."

A vendéglátósok esetében 15, míg a kézműves kereskedőknél 10 százalékos forgalom utáni jutalékot állapítottak meg. Mivel az árusok jelezték, hogy ez számukra nem elfogadható, ma az arányok csökkentéséről tárgyal a kuratórium.