Hírek

Karácsony előtti nyüzsgés a piacon

2015. december 22., 19:18

Nem csak a látogatottsága, hanem a pénzforgalma is megnőtt a vásárcsarnoknak. Sokan ilyenkor intézik a nagybevásárlást, aminek következtében hosszú sorokban kígyóztak az emberek a pultok és standok előtt.

Karácsony előtti nyüzsgés a piacon

A szokásos piaci naphoz képest sokkal többen voltak kedden a vásárcsarnokban, mint általában. (02:38 -) Karácsony elmaradhatatlan édessége a szaloncukor. Számtalan ízesítésű beszerezhető, van például rum-puncsos, marcipános, ezek átlagos kilónkénti ára 1000 forint, de aki extrábbra vágyik, mint például konyakmeggyes vagy mangó ízű, mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. Ezek mellett aprólékosan kidolgozott karácsonyi mézeskalácsfigurák is vásárolhatók.

Béresné Dormán Ibolya – mézeskalács készítő
"Nagyon szeretik a mézeskalácsot ilyen nagyobb ünnepek alkalmával, karácsonykor, húsvétkor, anyák napján is nagyon kedves a mézeskalács, mindenkinek mosolyt csal az arcára."

Pár évtizeddel ezelőtt még kuriózumnak számítottak, manapság viszont az ajándékcsomagok fontos részét képezik a citrusfélék, úgy mint a narancs és a mandarin. Ezek a déli gyümölcsök most 350-400 forintos áron kaphatók.

A családok többségénél szenteste uszonyos félékből készült ínyencségek kerülnek az ünnepi asztalra. A piacon fellelhető halak közül a legolcsóbb a hekk, amelynek kilója 1590 forintért vásárolható, míg a legdrágább a lazac, ennek kilója 4500 forintba kerül.

Márton Edit - halkereskedő
"A pontyot jobban viszik, meg a busa is megy illetve a süllő inkább a legjobban, lazac is még úgy ahogy, de legnépszerűbb a ponty, mivel a halászlé a népszerű karácsony estéjén."

A magyarok többsége évközben kevés halat fogyaszt, így nem csoda, hogy a boltok ilyenkor bonyolítják le legnagyobb áruforgalmukat, ami az éves eladás 70-80 százalékát teszi ki. (08:51 -) Ugyancsak a tél jellegzetes étke a kocsonya. Az ehhez szükséges hozzávalók kilónkénti ára átlagosan 500 forint.

Az ünnep meghittsége, az otthon melege és a finom falatok összehozzák a családokat.

Iker Ferenc
"A lányomékhoz megyünk, az unokához, feldíszített fenyő, ünnepi vacsora, egy kis halászlé, egy kis különlegesség, ami még nem tudok, majd kiderül. De mi majd fogadjuk másnap a lányomékat az öregeket úgymond és akkor egy kisebb hagyományos karácsonyi ételekkel, amiket már ők is el tudnak fogyasztani, persze a jó bort sem hagyjuk ki belőle."

Halmosi Zoltán
"Ilyenkor mindig a három gyerek az unokákkal. Együtt vagyunk vagy karácsony első napján vagy a másodikon. A szokásos kajákat esszük: halat, általában mindig van, de nem csinálunk mi különösebb extra dolgokat, beszélgetünk, iszogatunk és készülünk az új évre."

Szilveszterre is készülnek már az árusok, ennél a standnál például már minden beszerezhető, ami az óév búcsúztatásához szükséges.