Hírek

Karácsony előtt tartós élelmiszereket gyűjtenek az áruházakban

2021. november 22., 18:04

Az ország 315 áruházában 6500 önkéntes gyűjtötte hétvégén az adományokat a Magyar Élelmiszerbank szervezésében. Karácsony közeledtével már 2006 óta arra kérik a lakosságot, hogy az ünnepi nagybevásárlások alkalmával gondoljanak a rászorulókra is, és tartós élelmiszerekkel segítsék őket. A szombathelyi METRO Áruházban hétvégén a hajléktalan emberek számára fogadták a felajánlásokat az önkéntesek.

 

Karácsony előtt tartós élelmiszereket gyűjtenek az áruházakban

Étolaj, száraz tészta, konzervek és még lekvár, csokoládé is került a gyűjtőládába. A Szombathelyi Metró Áruházban pénteken délután indult el az élelmiszergyűjtő akció. Ahogy minden évben, most is sokan gondolták úgy, hogy alapvető élelemmel próbálják szebbé tenni a rászorulók karácsonyát. Horváth Lívia rendszeresen ad, amit csak tud. Most száraztésztát hozott.

Horváth Lívia
"Ha tudok, akkor igen, főleg ilyenkor. Cipősdoboz, meg ilyenek, mindig valami apróságot próbálok, hogy másnak is legyen boldog a karácsony."

Hegedüs László családjával kifejezetten azért jött ide vásárolni, mert hallott az élelmiszergyűjtő akcióról. Ő is rendszeres adományozó.

Hegedüs László
"Az Alterába Fesztivállal mi hosszú évek óta támogatjuk a fogyatékkal élőket, a hajléktalanokat, vagy éppen aki rászoruló. Szerencsére célirányosan jöttünk most vásárolni. Láttam, hogy van egy ilyen lehetőség. Természetes, hogy az ember gondol arra nem csak az ünnepek kapcsán, hanem a mindennapokban is, hogy segítsünk, ha van rá lehetőségünk, úgyhogy ez nem is kérdés."

Az ország 160 településén 315 áruházban 300 karitatív szervezet közreműködésével gyűjtötték az élelmiszeradományokat a hétvégén. Ezen a helyszínen a hajléktalan emberek ellátásához járulhattak hozzá a vásárlók.

Németh Klára – ügyvezető igazgató, FÉHE Kft.
"Ez az akció a korábbi években nagyon fontos volt, és kiemelt jelentőséggel bírt, de az idei évben ez a pandémia miatt fokozottan érzékelhető. Jószándékúak, nagylelkűek a szombathelyi emberek, sok adomány gyűlik évről évre, amivel azt gondolom, hogy szebbé lehet tenni a hajléktalan és fedél nélküli emberek életét így év végén."

Az áruházzal régi jó kapcsolatot ápol a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Kft.

Németh Klára – ügyvezető igazgató, FÉHE Kft.
„Heti rendszerességgel szállítjuk el tőlük az élelmiszer adományt, szintén az Élelmiszerbank kezdeményezéséhez csatlakozva olyan zöldséget, gyümölcsöt, romlandó élelmiszert tudunk ilyenkor elszállítani, aminek a szavatossága közeli, és ezt is a hajléktalan emberek élelmezésére tudjuk felhasználni.”

A hétvégén országszerte összegyűjtött élelmiszeradományokat a karitatív szervezetek közreműködésével az ünnepeket megelőző hetekben, illetve január végéig juttatják el a rászorulókhoz.