Hírek

Kamarakiállítás és koncert Esterházy Pál emlékére

2014. március 13., 19:21

Mennyei földi harmóniák egykor és ma címmel kamarkiállítással és hangversennyel emlékeztek Esterházy Pál hercegre. A 17. században élt katona, költő és zeneszerző életét, munkásságát kívánja bemutatni a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja.

Kamarakiállítás és koncert Esterházy Pál emlékére

Az ünnepélyes megnyitón tánccal idézték meg a barokk kort. Az Esterházy tárlat bemutatja a korabeli katonai és hétköznapi viseletet, hangszereket és kottákat is.  A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának  zenei tanszéke, a HangMűhely Egyesület, valamint a Veszprémi Érsekség Turisztikai Központja, a Szaléziánum közösen szervezte a programot.

Horváthné Dr. Molnár Katalin-elnök-rektorhelyettes
“Személyesen is büszke vagyok arra, hogy munkatársaimnak köszönhetően bírjuk azt a bizalmat, amelynek révén ma, ezek a magyar kultúrát a maga komplexitásával reprezentáló tárgyak megtekinthetőek a szélesebb közönség számára.”

Esterházy Pál katonai és emberi nagyságát a rendezvény fővédnöke, Hende Csaba honvédelmi miniszter is méltatta.

Hende Csaba-honvédelmi miniszter
“Magyarország megújulásához elengedhetetlenül szükséges, hogy a lelkekben is végbe menjen a megújulás. Az, hogy ne csak megértsük, de meg is éljük, hogy összetartozunk. Herceg Esterházy Pál élete egy olyan ember élete, ami minden magyar számára példaként szolgálhat.”

A kiállítás összeállításában a veszprémi és a szombathelyi egyetem diákjai is segédkeztek.

Puskás Tivadar-polgármester
“Ma ismételten úgy érezhetjük, hogy itt, Szombathelyen különös szerencsénk van. Különös szerencsénk, mert ez a város, ez az intézmény olyan, mely bármit meg tud csinálni.”

A megnyitót koncert követte a Székesegyházban.

Az érdeklődők Esterházy kantátáiból kaptak ízelítőt, illetve kortárs magyar zeneszerzők darabjait is hallhatták.