Hírek

Júliusi civil programok

2022. július 05., 18:31

Pinka-völgyi Halas Nap Vaskeresztesen, Aratónap Olaszfán, aktív családi nap a Vasi-hegyháton, képeslapgyűjtők találkozója és Szent Márton Kulturális Öröksége - aktuális júliusi programjaikat ismertették civilek a hagyományos sajtóreggelin.

 

Júliusi civil programok

Halburgert, sült keszeget, halászlevet és újdonságként halkolbászt is lehet kóstolni jelképes összegért a Pinka-völgyi Halas Napon, amit nyolcadik alkalommal szervez a megyei horgász szövetség most szombaton Vaskeresztesen. A program célja, hogy népszerűsítse a halfogyasztást, a horgászatot és a helyi értékeket. 45 résztvevővel horgászversenyt tartanak, az érdeklődők láthatják a Halimádók konyhájából ismert Andrejszky Zoltán főzőshowját, és csütörtökig még várják a főzőcsapatok jelentkezését a halászlé- és halételkészítő versenyre. Fellép az Alma együttes, több helyi hagyományőrző csoport, és rengeteg gyerekprogrammal készülnek.

Puskás Norbert - ügyvezető elnök, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
"A program most is legfontosabb célja, hogy a térséget népszerűsítse, a horgászatot, a halételfogyasztást, a Pinkát, és kicsit bemutassa a horvát és német nemzetiségi kultúrát, amiben a központunk is működik most már 15 éve Vaskeresztesen."

Szombaton Üzenet a múltból - Szent Márton Kulturális Öröksége címmel nagyszabású családi napot szerveznek a Huszár úti laktanya Apáczai-házában. Felépül egy római katonai tábor, piactér és játszóház, előadás hangzik el Márton életéről, a hozzá kapcsolódó ételekről, borokról. Július 15-én immár 31. alkalommal kiállítás nyílik a könyvtárban nyolc képeslevelezőlap-gyűjtő anyagából. Az Arany Bibliától Gárdonyi Gézán át a Makovecz-féle építészetig sokféle téma megjelenik a képeslapokon.

Kőszegfalviné Pajor Klára - elnök, Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesülete
"Az ország minden részéről, Kecskeméttől Hódmezővásárhelyig, Győrtől Nagyatádig, és határon túlról, Szlovéniából, Ausztriából, erdélyből is jönnek a gyűjtők."

Július 16-án Aratónapot tartanak Olaszfán. Egy helyi gazda rozsföldjén lehet kipróbálni a hagyományos kézi aratási technikákat, lesz felvonulás, közös bográcsos ebéd, borkóstoló, mezőgazdasági gépbemutató, kézműveskedés, a színpadon pedig kulturális programok követik egymást.

Nagy Krisztina - szakmai munkatárs, Hegypásztor Kör
"A rendezvénynek az a célja, hogy a hagyományos kézi aratást bemutatjuk. A forróságban lesz arra lehetőség, hogy kilátogassanak, megnézzék, miként zajlik a folyamat, és akinek kedve van, ki is próbálhatja a kaszát."

A Forrásközpont Közhasznú Alapítvány önkéntesek jelentkezését várja, akik július 19-én délután szívesen olvasnának fel verseket, novellákat, meséket a Kolozsvár utcai hajléktalan idősotthonban. A program célja, hogy tartalmas időtöltést nyújtson az ellátottaknak és népszerűsítse az önkéntes munkát a fiatalok körében. 15-ig lehet jelentkezni az alábbi elérhetőségeken: gorza.norbert@fehe.hu, Tel.: 30/224-9008

Aktív családi napot szerveznek július 30-án a Vasi hegyhát Natúrparkban. A vasvári Csónakázótó lesz a bázis, innen indulnak a gyalog-, kerékpáros- és lovastúrák különböző távokon, ezekre előzetesen regisztrálni kell. A túrázók felfedezhetik a környék szőlőhegyeit, Vasvár látnivalóit, hagyományait, kulturális értékeit. Emellett mesesarok, ügyességi és mozgásos feladatok, zenés műsorok várják a látogatókat.