Hírek

Jövő héten megérkeznek az elsőévesek az ELTE Savaria Egyetemi Központba

2022. augusztus 26., 23:02

Jövő héten megérkeznek az elsőévesek az ELTE Savaria Egyetemi Központba, kezdődik a gólyahét. Benépesülnek a kollégiumok is, telt ház lesz a több mint 600 férőhelyen. Aki időben jelentkezett, kapott elhelyezést, aki pedig lemaradt volna, albérletet keres. Kelendőek az újépítésű, gazdaságosan fenntartható lakások, de a kínálat szűkös. A bérbeadók pedig magasabb kauciót kérnek.

Jövő héten megérkeznek az elsőévesek az ELTE Savaria Egyetemi Központba

Kedden éjfélkor lezárult a pótfelvételi eljárás is, az ELTE és a szombathelyi campus rekordszámú hallgatót vett fel idén. A tanítás szeptember 14-én kezdődik.

Lenkai Nóra - rektori biztos, ELTE-SEK
"761 fő hallgató kezdi az új tanévet szeptembertől. A felvételi kampányban is hirdettük, és tratottuk is az ígéretünket, hogy minden hozzánk jelentkező, és a több éve itt lévő hallgatók is el tudnak helyezkedni a kollégiumainkban, és tudunk nekik férőhelyet biztosítani."

Három épületben összesen 617 kollégiumi férőhelyet biztosít az ELTE szombathelyi képzési központja a hallgatók számára. Aki időben jelentkezett, annak jutott hely. A felvételi egy pontrendszer alapján történt, elsősorban a szociális rászorultságot figyelték. 174 elsőéves érkezik, ők már a gólyahéten beköltöznek.

Járai Eszter - kollégiumvezető, ELTE-SEK
"Legtöbb szobánk kettő és háromágyas, van egy-két nágyágyas szobánk, törekszünk arra, hogy minél komfortosabb legyen, elégedettek a hallgatóink, a folyosón közös konyha és fürdőszoba található."

Elvégezték a szokásos nyári karbantartási munkákat, festettek, szanitereket cseréltek, új matracokat, ágyneműket, függönyöket szereztek be, és új gépekkel szerelték fel a kollégiumi fitness termeket. A díjak nem változnak, 9300 és 12 300 forint között alakul a szobák ára fejenként, havonta.

"Egy kétszobás, átlagos, derkovitsi 44 m2-es lakásról beszélünk, aminek 110 ezer + rezsi a havi költsége, ez egy átlagos paraméterekkel bíró ingatlan, és átlagos költségekkel."

Aki lemaradt volna a kollégiumi helyekről, albérletet keres. Amint nyilvánosságra kerültek a felsőoktatási felvételi ponthatárok, érezhetően megnőtt az érdeklődés az albérletek iránt Szombathelyen is - mondja ennek a belvárosi ingatlanirodának az ügyvezetője. Itt a piac nem kizárólag az egyetemistákra fókuszál, egész évben nagy a kereslet. Kevés a kiadó ingatlan, és azok is hamar bérlőre találnak. Három-négy, néha több egyetemista osztozik egy-egy lakáson, így eloszlanak a költségek. Megfigyelhető azonban, hogy beköltözésnél több kauciót kell letenni - bebiztosítják magukat a bérbeadók.

Szandi László - ügyvezető igazgató, Savaria Home
"Egyre több tulajdonos az eddigi átlagos kettő havi kaució helyett elgondolkodik a háromhavi kaució bevezetésén, ami újdonság lesz, emiatt kell költségnövekedéssel számolni."

Több újépítésű, gazdaságosan fenntartható fenntartható ingatlan jelent meg a piacon, amit befektetési céllal vásároltak meg a tulajdonosok, ezek kelendőek a bérlők körében - 120-150 ezer plusz rezsiért vihetők. A régebbi lakások bérleti díja 100 ezer forint körül mozog.