Hírek

Jótékonysági disznóvágásra várta az egyházmegyei karitász a segítő kezeket

2024. február 12., 18:20

Jótékonysági disznóvágásra várta szombaton az egyházmegyei karitász a segítő kezeket. A Jézus szíve templom közössége kora reggeltől azon munkálkodott, hogy a húsvéti ünnepek táján finom, házias ételek kerüljenek a rászoruló nagycsaládosok asztalára.

Jótékonysági disznóvágásra várta az egyházmegyei karitász a segítő kezeket

Jó hangulat és igazi tavaszias időjárás várta a Jézus Szíve templom mögötti területen a segítőket, akik csatlakoztak a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász kezdeményezéséhez. A korábbi években rendre csapatot indítottak a győrvári böllérversenyen, idén viszont a jótékonyság jegyében szorgoskodtak.

Tuczainé Régvári Marietta - igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

Az énekkar, az egyházközség, a karitász közösen határozta el ezt már karácsony táján, hogy jótékonykodni fogunk itt a farsang farkán. Négy állattal birkóztunk már itt reggel fél 6 óta. Jöttek a nardai karitász tábor dolgozói is, hiszen ez a közösség most azért dolgozik, hogy a városunkban és a város környékén élő nagycsaládosoknak tudjunk húsvétra nagyon szép csomagokat készíteni valamint ugye közeledik a tábor és a táboros gyerekeknek szeretnénk olyan finomságokat adni, amit mi készítünk.

Mindenkinek akadt dolga, a munkát azok irányították, akik korábban már többször részt vettek disznóvágáson, és tudták, mit hogyan kell csinálni. Sokan magukkal hozták a jól bevált késeiket, egyéb felszereléseket, aminek nagy hasznát vették. A disznó perzselésében, mosdatásban, tisztításában és feldolgozásában is sokan serénykedtek - kellett a segítség, hiszen mázsánál is többet nyomtak az állatok. Az egyházmegyei karitász már 33. éve igyekszik segíteni a nagycsaládosokat, a támogatásra szorulók száma évről évre növekszik. Ugyanakkor a közös disznóvágás a találkozásra, új ismeretségek kialakítására is jó lehetőség.

Tuczainé Régvári Marietta - igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

A plébánia közössége most kedden télzáró, farsangi bállal fogja elbúcsúztatni a hosszú hideg telet. S úgy döntöttünk, hogy ezeknek a négy állatkának maradt egy kis bürkéje, lába, füle, farka, amiből ugye kocsonyát lehetne csinálni és csütörtökön este - még a torkos csütörtökön ismét összejövünk, hogy rendesen elbúcsúztassuk a telet és akkor még egy kocsonyázós estét is itt összehozunk.

A Jézus szíve templom építésekor Konkoly István megyéspüspök és Horváth Lajos atya igazi élő egyházat álmodott meg: az altemplom közösségi térként működik, ami rendszeresen biztosít helyet rendezvényeknek, mint amilyen a jótékonysági disznóvágás is volt.