Hírek

Jókor jött az eső, a szójának kedveztek az ideális időjárási körülmények

2022. május 13., 18:41

Vas megyében már minden gazdálkodó elvetette ezt a gabonát, amit egyre többen választanak. Viszonylag kevés befektetést igényel, és megfelelő áron lehet eladni is. Most alig pár centis a növény, de már látszanak a zöld sorok a földeken.

 

Jókor jött az eső, a szójának kedveztek az ideális időjárási körülmények

Néhány apró levél látszik a Táplánszentkereszt melletti szántón: kibújt a szója. Károlyi Beatrix azt mondja, hogy idén jobban indultak a tavaszi vetésű gabonák, mint az előző években.

Károlyi Beatrix - ügyvezető igazgató - ZONKER Kft.
“Már látjuk a sorokat is a szója táblán, az eső szerencsére jókor jött, a legtöbb helyen, volt olyan táblánk, ahol nagyon keveset kaptunk, de nem ez volt a jellemző szerencsére, úgyhogy azért is örülünk neki, mert alap gyomirtottuk a szóját, úgyhogy szerencsére az összes táblán a bemosó csapadék az időben jött, elengedő mennyiségű volt, nem mindenhol, de azért a legtöbb helyen igen.”

A fokozott műtrágyázás nem emeli a termésátlagot, ráadásul most ennek az ára a tavalyihoz képest többszörösére emelkedett. Itt azonban tavaly cukorrépa volt, ami sokat kivett a talajból, ezért kapott egy kis pluszt: így néz ki a talajba került tápanyag. Ritkán lehet megfigyelni a földeken ezeket az apró, fehér gömböket.

Károlyi Beatrix - ügyvezető igazgató - ZONKER Kft.
“Itt látjuk most a felszínen a műtrágyát, igazából itt töltötték be a gépkezelők magát ezt az anyagot, amit egyébként a vetéssel egy menetben juttatunk ki a szójatáblára, tehát ze bekerül a földbe, azért láthatjuk most a felszínen, mert itt történt maga a töltés.”

Károlyi Beatrixék 350 hektáron gazdálkodnak, ebből szóját nagy arányban, 60-80 hektáron vetnek. Vas megyében egyre több gazda választja ezt a hálás növényt. Szombathely környékén termelik a legtöbbet ebből a magas fehérjetartalmú, viszonylag igénytelen, jól eladható gabonából: az Őrség, illetve Kemenesalja területén túl magas a vadkár, itt éri meg legjobban szóját termelni.

Pusztavámi Márton - megyei elnök - Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
“Napjainkra befejeződött Vas megyében a szója vetése, nagyon, nagyon megközelítettük a tízezer hektáros területet, még nem végleges, mert néhány helyen a kipusztult repce helyett is szóját vetettek, úgyhogy egy picit reménykedem, hogy elérjük a tízezer hektárt.”

Ezzel az ország második legnagyobb szójatermelő megyéje vagyunk, Baranya után. Hazánkban összesen hatvanezer hektárnyit termelnek.