Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki s cross Suzuki Castrum

Hírek

Jó évet zárnak a vasi gazdák, az uniós előírások azonban a tönk szélére sodorhatják az agráriumot

2021. november 19., 19:33

A csapadékhiányos időjárás ellenére kedvezően alakult ez a mezőgazdasági év Vas megyében. A főbb szántóföldi kultúrákban - a repce kivételével - jó terméseredményeket sikerült elérni. A felvásárlási árak soha nem látott magasságokba emelkedtek, ugyanakkor a gazdák költségei is megugrottak. Az aktuális őszi munkák jól haladnak. A termelőknek komoly fejfájást okoznak az uniós irányelvek, amelyek ellen az egész hazai agrárium tiltakozik. Évet értékelt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

 

Jó évet zárnak a vasi gazdák, az uniós előírások azonban a tönk szélére sodorhatják az agráriumot

400 mm csapadék hullott a megyében idén, ami a korábbi 6-700 mm-hez képest kevés. A szárazság ártott a növényeknek, de a munkákat érdemben nem befolyásolta. Kukoricából kedvező terméseredményeket sikerült elérni, búzából egymás után a harmadik évben alakul 6 tonna felett a hektáronkénti hozam. A tavaszi fagy megviselte a repcét, emiatt átlag alatti 2,6 tonnát sikerült csak betakarítani. Ugyanakkor a felvásárlási árak soha nem voltak még ilyen magasak: a repce tonnáját 223 ezer forintért tudják értékesíteni a gazdák, így a kisebb hozamok ellenére is nőtt a termelési kedv: idén nyáron már 27 ezer hektárra nőtt a növény vetésterülete. Az őszi munkák jól haladnak: a cukorrépát kivéve a betakarítottság szinte száz százalékos, jobbára a szántás van hátra.

Pusztavámi Márton - megyei elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
"A vetések befejeződtek, a búza vetése 98 százalékos, csak azok vetnek már, akik a megkésett kukorica betakarítás után akarnak búzát vetni, talán még van néhány ilyen. A gyomirtó permetezés az őszi kalászosoknál, és a lombvédelem, lombtrágyázás a repcénél. Az őszi mélyszántás folyik a tavasszal vetendő kukorica, szója, napraforgó felé."

A megyei elnök azt mondja, az európai uniós direktívák negatív irányba befolyásolják a hazai agráriumot, a mezőgazdasági termelés kiszervezése zajlik az Egyesült Államok és Dél-Amerika felé, ami katasztrófa a magyar kis- és közepes termelőkre nézve.

Pusztavámi Márton - megyei elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
"A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is élesen kritizálja, és követeli, hogy az unió vizsgálja felül a Farm to Fork programot a zöldítéseivel, a biotermelés-növelési kötelezettségeivel, a műtrágya, a vegyszerek mennyiségének csökkentésével. Nagyon keményen megfogalmazott nyilatkozata az agrárkamarának, hogy az unió az uniós gazdáknak a tönkretételére törekszik."

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatósága jó évet zár, a növénytermesztés területén kiváló eredményeket tud felmutatni a szervezet: sikerre vitték a búza- és szójatermelési versenyt, falugazdász csapatuk hasznos tanácsokkal, ajánlásokkal segíti a termelőket, vetőmagokat, vegyszereket javasolnak nekik. Az állattenyésztés és a gyümölcstermesztés terén kell még erősödni a jövőben. 2022 májusában kamarai választásokat tartanak, júniusban alakul meg az új vezetői testület.