Hírek

Jézus Krisztus szenvedésére, halálára és feltámadására emlékeztek a keresztény emberek a hétvégén

2024. április 03., 16:23

Jézus Krisztus szenvedésére, halálára és feltámadására emlékeztek a keresztény emberek a hétvégén. A katolikusok számára már csütörtökön délelőtt megkezdődött az ünnep. Szombathelyen a Székesegyházban érseki és püspöki szertartásokon vehettek részt az úgynevezett szent három nap során.

Jézus Krisztus szenvedésére, halálára és feltámadására emlékeztek a keresztény emberek a hétvégén

Csütörtökön délelőtt dr. Székely János megyéspüspök az egyházmegye papságával közösen mutatott be szentmisét a Székesegyházban. Ezen a szertartáson emlékeztek meg az egyházi rend alapításáról is, szentbeszédében a megyéspüspök ezért elsősorban a papokhoz szólt.

Dr. Székely János megyéspüspök

“Isten barátainak hívott minket, hogy vele legyünk. Legyél imádságos pap, alázatos, aki szolgálni akar. Nem béres, aki gyűjt, hanem olyan, aki ad. Keresd az igazságot, ne a népszerűséget! Legyél tüzes lelkű és legyél örömteli.”

A szertartáson szentelték a betegek, a keresztelendők olaját és a krizmát, ezek azok, amelyeket a szentségek kiszolgáltatásakor használnak a papok az év során.

“ A megszégyenített Jézus Krisztus azonban, aki a szenvedés koronáját viseli, éppen ez által mutatkozik meg igazi királyként.”

Pénteken – az elmúlt évek hagyományának megfelelően – az Óperint utcai Szent Kvirin Emlékhely és a Kálvária-domb aljában található Szent István-szobor között keresztutat jártak a katolikusok, felidézve Jézus szenvedését. Az egyes megállók között a városi plébániák, közösségeik és más egyházmegyei és katolikus szervezetek tagjai vitték a keresztet.

A szombat esti szentmisét követően az úgynevezett szent három nap a vasárnapi püspöki szentmisével fejeződött be, amelyen a hívek Jézus feltámadására emlékeztek.