Hírek

Javában tart a templomfelújítási program Kőszegen

2022. szeptember 27., 00:25

Hét épületet renoválnak teljeskörűen, mintegy 6 milliárd forint kormányzati támogatással. Ehhez kapcsolódóan régészeti feltárás és falkutatás is zajlik, a szakemberek sok új leletre és információra számítanak a templomok történetéről. Sajtótájékoztatót tartottak a munkálatokról.

Javában tart a templomfelújítási program Kőszegen

Állványzat veszi körbe a Kőszeg Fő terén álló Jézus Szíve templomot. Ráfért már a felújítás, az utóbbi évtizedekben nagyon leromlott az épület állapota, balesetveszélyessé vált, a torony meg is dőlt, a műkőből készült falburkolati elemek tönkrementek és potyadoznak. A beruházás nemcsak a hívő közösségnek és az egyháznak fontos, hanem a városnak is.

Ágh Péter - országgyűlési képviselő
"Azt gondolom, hogy ha a Jézus Szíve, vagy bármelyik templomról felújításáról beszélünk, akkor nem csak az egyházi épített örökség megmentéséről beszélünk, hanem arról is, hogy Kőszeg szimbólumai tudnak megújulni, ezek az épületek a város jelképei."

Fekete Szabolcs Benedek - segédpüspök, Szombathelyi Egyházmegye
"Nem csak ennek a városnak, de az ide látogató turistáknak és az egyházmegyének is szimbolikus helye, Kőszegen zajlik most a legnagyobb egyházi beruházás."

Pap Ildikó Katalin - régész
"Meg lehet figyelni két padlószintet, az egyik, amin a kolléga áll, és fölötte látható egy másik, már elbontott padló."

A felújítással párhuzamosan régészeti kutatás is folyik. A Szent Jakab-templomban az 1700-as években kialakult padlózat alatt korábbi rétegeket fedeztek fel. Mivel átnedvesedtek a falak, a padlóburkolat alatt talajcserét kell végezni, a betöltésben használati és szakrális tárgyakat, a mélyebb rétegekben pedig temetkezéseket remélnek a kutatók.

Sarkadi Márton - építész, szakmai koordinátor
"A padlóburkolat által takart felületeken az épület korábbi periódusaiból származó belső díszítések, falcsatlakozások bukkanhatnak felszínre, ami elmagyarázza számunkra, hogy itt korábban milyen épületek álltak, hogyan épült fel a jelenlegi templom, és azzal mi történt."

Ilyen átfogó régészeti vizsgálat még nem folyt a kőszegi templomokban, a régészek arra számítanak, hogy az újabb információk akár át is írhatják az épületek történetét. A Jézus Szíve és a Szent Jakab-templom mellett megújul a Szent Vér kápolna, az egykori kőszegi szegényház épülete, a Szent Imre és a Kálvária templom, valamint a Verbita rendház. 

Básthy Béla - polgármester, Kőszeg
"Ha azok az együttműködő szereplők, akik a felújítási programnak a megvalósításán együtt dolgoznak hosszasan kifejthetik tevékenységüket, akkor Kőszeg Magyarország egyik olyan városa lesz, ahová mindenki el szeretne jutni."

Minden templom más, de közös jellemzőjük, hogy értékes berendezési tárgyak vannak bennük. Restaurálásuk nagy feladat, a teljes folyamat évekbe telhet.