Hírek

Január 22. a magyar kultúra napja

2024. január 22., 19:55

Január 22. a magyar kultúra napja annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. A jeles alkalomra több iskolában, intézményben is műsoros összeállítással készültek. Az oladi iskolában megzenésített versek csendültek fel, a karitász Szent Anna Házában pedig Devecsery László költőt látták vendégül. Híradónkkal egyidőben díjátadó gála zajlik a sportházban, melyről holnapi adásunkban számolunk be.

Január 22. a magyar kultúra napja

Gyerekekkel és tanárokkal telt meg ma délelőtt az oladi iskola aulája. Az anyanyelvi hét nyitányaként emlékműsort szerveztek a magyar kultúra napja alkalmából az Olad Városrészért Egyesület segítségével. A megnyitón elhangzott: 1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját, 2022-ben pedig országgyűlési határozat született, amely tárgyi és szellemi értékként állami emléknappá is nyilvánította január 22.-ét.

Hegedűs László - elnök, Olad Városrészért Egyesület

A Magyar Kultúra Napja január 22-e és szerencsénk van, hogy ezen a napon egy nagyon szép ünnepséget tudunk anyagilag segíteni az iskola részére, ami a Weöres Sándor Színház művészei fognak a gyerekeknek előadni.

"Csak hull rám az eső és az idő….mit akar ő.”

Kelemen Zoltán színművész és Varga Richárd magyartanár-dalszerző lépett a közönség elé megzenésített versekkel, dalos költeményekkel. A duó 2013 óta készít irodalmi összeállításokat hazai költők művei alapján és saját szerzemények felhasználásával. Március közepén az Oladi Művelődési Központ könyvtárában is bemutatkoznak.

Devecsery László - költő

“Lennék én két kezed… - amíg az életünk megendedi nékem”

Saját verseit is felolvasta Devecsery László, József Attila-díjas költő a Szent Anna Házban tartott előadásán ma délelőtt. Az érdeklődők érdekes információkkal gazdagodtak a vasszilvágyi születésű szerző művészi pályájáról a magyar kultúra napja alkalmából tartott rendezvényen.

Devecsery László - költő

“Az általános iskola negyedik osztályában kezdtem írogatni. Hál’ Istennek, a vers elveszett, mert, én azt hittem, ha valamit vers-formában írok le, abból vers lesz. Hát, a felnőttek, a szüleim finoman figyelmeztettek, hogy azért ez nem egészen így van.”

Devecsery László következő kötete az Ünnepi Könyvhétre lesz kész - Holdidő címmel jelenik meg a budapesti kiadójánál. A Szent Anna Házban folyamatosak a programok az időskorúak számára.

Vass Péter - szakmai vezető, Szent Anna Ház

“Igyekszünk szakmai szemmel összeállítani a program-sorozatunkat, különböző tematikákat használva. Főleg az úti beszámolók, zarándok-beszámolók voltak eddig a jellemzőek, amiket továbbra is szeretnénk megtartani. Most februártól viszont szeretnénk az egészségügyi vonalon is elindítani az előadásainkat - mentősöket, orvosokat megszólítva, akik tudnak az időskori élethez jó tanácsokat adni.”

Legközelebb jövő héten, hétfőn lesz irodalmi előadás a Szent Anna Házban. Németh Katalin író lesz a vendég.