Hírek

Izrael állam megalapításának 75. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás zsidó művészek alkotásaiból

2023. augusztus 25., 22:46

Izrael állam megalapításának 75. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás zsidó művészek alkotásaiból az Irokéz Galériában csütörtökön. Az érdeklődők Savaria Karnevál ideje alatt tekinthetik meg a tárlatot. A Szombathelyi Zsidó Hitközség három év után újra megszervezte a zsidó udvart is, ahol színes zenei és kulturális programokkal várnak mindenkit a karneváli hétvégén.

Izrael állam megalapításának 75. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás zsidó művészek alkotásaiból

Először a szombathelyi születésű Wilhelm Lujza képeiből szerettek volna kiállítást rendezni az Irokéz Galériában. A festőnő a második világháború után elhagyta az országot, alkotásainak zöme külföldön található. A tárlat végül szélesebb körből, a Képtár gyűjteményéből merít: Wilhelm Lujza melett más zsidó származású művészek munkát is bemutatja.

Tóth Csaba - festőművész

“Fantasztikus művek kerültek elő. Részben tudtunk róla, de részben vannak olyan művek, amik a közönség számára is meglepetést okoznak. Egységes, gyönyörű, és a 20. századi magyar művészetet és azon belül a zsidó alkotóknak ezt a fajta sajátos kettős identitását, amit egyébként Radnótinak a Nem tudhatom című verse, aminél szebben nem lehet elmondani magyarul szavakban, tehát ez jelenik meg ezen a kiállításon, és úgy gondolom emiatt ilyen nagy élmény a közönség számára.”

A kiállításmegnyitón Frölich Róbert országos főrabbi, Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója és Sugár Judit, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte a megjelenteket. A tárlatot Pados Gábor műgyűjtő, az Irokéz Gyűjtemény tulajdonosa nyitotta meg - személyes hangú beszéddel.

Pados Gábor - műgyűjtő

“Amit ma magyar modern művészetként, kultúraként tartunk büszkén számon, minden momentumának alakításában közrejátszottak. Legyen szó a nagybányai, kecskeméti, szentendrei művésztelepek és a művészet legautentikusabb időszakairól, a 20. századi modern magyar művészet bölcsőiről.”

Három év kihagyás után ismét megnyitották a zsidó udvart. A karnevál előestéjén Bíró Eszter és zenekara koncertezett.

Sugár Judit - elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség

“Ez nagy öröm az egész közösségünknek, mert sokan hiányolták, ugye 3 év most kimaradt, előtte nagyon népszerű volt, nagyon megszerették és okkal szerintem, mert külön hangulata van, varázsa annak a kis udvarnak, és nagyon szeretik az emberek, szeretnek oda betérni, kellemes a hangulat, igazán egy kedves, intim miliője van az udvarnak.”

A Curia Iudaicát a polgármester nyitotta meg.

Nemény András - polgármester

“Hogy milyen is ez a zsidó udvar így kívülről nézve? Hát azt gondolom, hogy egy belsőséges, ugyanakkor meg mégis nagyon kisugárzó, az egész városra ható. Kicsit olyan, mint a Szombathelyi Zsidó Közösség, akik mikor úgy döntöttek, hogy nyitnak a város, a világ felé, akkor azt a hihetetlen értéket, azt a nagyon szép fényt, ami bennük van kiengedték a városba, és egészen más lett tőle a város. Sokkal, de sokkal szebb lett a városunk.”

Szombaton koncertet ad Péterfy Bori és a Love Band, a Dynamite Dudes zenekar, érkezik Veiszer Alinda újságíró, előadás hangzik el a zsidó vallásról, és az Izraeli Kulturális Intézet közreműködésével gyermekfoglalkozásokat is tartanak.