Hírek

Itt a tavasz, szépülnek a kiskertek

2011. március 25., 11:34
A szép, tavaszi időben ismét benépesülnek a parkerdei kiskertek. A legtöbb tulajdonos már elvégezte a talajelőkészítési munkákat, van, aki el is vetette a zöldségeket.
Itt a tavasz, szépülnek a kiskertek

A Parkerdei Kertbarát Egyesület közben megkezdte az utak felújítását, idén közel egymillió forintot fordítanak erre. Rendezett sorok, szépen gereblyézett ágyások. Ebben a kiskertben már elveteményezték a legtöbb zöldséget.

Doma Ernő - kiskerttulajdonos
"Itt három sor kukorica lesz, ide vetettünk mákot, hagymát, zöldséget."

A természet két hetes késésben van a hosszú tél miatt, de már rügyeznek a fák. Tavaly az esős idő miatt kétszer több növényvédőszert kellett felhasználni, idén szárazabbnak ígérkezik a nyár.

Ebben a kiskertben borsóból és paradicsomból termelnek legtöbbet, de más is kerül a földbe.A tulajdonos már fellazította a földet a szőlőtőkék körül, az eperágyásba pedig szalmát tett.Hamarosan a gyümölcsfák oltása is megkezdődhet.

Rapali Márton - kiskerttulajdonos
"Megvannak a metszések, a lemosó permezetések, nemsokára dobja a rügyet a barack, a cseresznye, meggy, arra várunk, arra kell legjobban vigyázni."

A sok eső miatt tönkrementek a parkerdei utak, mély gödrök keletkeztek. Ezeket most kijavítják. Ezen kívül a kertbarát egyesület minden évben rendbe tesz egy utcát teljes hosszában: most a Gyöngyvirág utca a soros, közel egymillió forintot költenek rá.

Molnár Lajos - elnök, Parkerdei Kertbarát Egyesület
"Az útfelújításokat a tagdíjakból és az úthasználati díjból finanszírozzuk. Hát nem sok pénz, a tagdíj évi 3800 forint, az úthasználati díj 4500, és ebből még működni is kell mellette."

Az egyesület április 16-án ismét megrendezi Nyitott Porták című programját, az érdeklődők megismerkedhetnek a kiskertekben folyó munkával és tanácsot kérhetnek a tulajdonosoktól kertművelési témában.