MNB - 2
MNB

Hírek

Ismét emelkedik a kenyér ára

2021. szeptember 17., 12:51

Mind a szupermarketek polcain, mind a kézműves pékségekben érzékelhető lesz a drágulás. Mindez annak a következménye, hogy nőtt a gabona felvásárlási ára, ezáltal a liszt is drágább lett.

 

Ismét emelkedik a kenyér ára

Ropogós kenyerek kerülnek ki frissen a kemencéből. A híres toronyi kenyér tartja a színvonalat, de az ő helyzetük sem egyszerű. Egyre többet kell ugyanis fizetniük a lisztért.

Tar János - tulajdonos, Toronyi Pékség
,,...Tavalyi évhez viszonyítva olyan 20%-ot emelkedett, emelkedtek a liszt árak, hát most is állandóan küldik, mert több helyről vásárolunk lisztet, az áremelést.”

A rezsi, az üzemanyag- és a bérköltség sem lett kevesebb, árat kell emelniük, ha talpon akarnak maradni.

Tar János - tulajdonos, Toronyi Pékség
“Na most az a probléma, hogy nekünk meg emelni kell az árakat….a bevétel, meg a kiadás egálban legyen.”

Idén jó volt a búzatermés. A felvásárlók 90-95 ezer forintot adnak tonnájáért, ami jóval több, mint tavaly. Az áremelkedésnek részben oka lehet, hogy a termelők visszatartják a búzát, és megvárják, míg magasabb összegért tudják eladni. Így azonban a liszt is többe kerül.

Dorogi Melinda - ügyvezető, Celldömölki Malom
,,...A lisztnek az ára , illetve a gabonának az ára jelentősen emelkedett . Ez nem a termés minőségéből következik , hanem a piaci szituációból . Van egy nagyon erős világpiaci kereslet a gabonára , ami jelentkezik Magyarországon is, ezért ez hat a liszt árára is , így a malmok a takarmányfeldolgozók mindenki drágábban jut hozzá a tavalyinál gabonához…”


A tavaly év elején 325 forintos fehér kenyér év végére már 373 forint volt, most pedig akár 435 forintba is kerülhet. A félbarna kenyér másfél év alatt 48 forinttal lett drágább. Egy kiló liszt ára átlagosan 400 forint körül mozog a boltokban.