MNB - 2
MNB

Hírek

Iskolakertet avattak a Gothard iskolában

2021. szeptember 15., 13:28

Az „örökös ökoiskola” címmel rendelkező intézményben kiemelt figyelmet fordítanak a környezeti nevelésre, most pályázati támogatással az élményalapú és gyakorlatorientált oktatás bővülhetett.

 

Iskolakertet avattak a Gothard iskolában

Káposzta, tök, uborka, paradicsom, paprika – többek között ezek növekednek a Gothard iskola udvarán.

"Ide fűszernövényeket telepítettünk, ültettünk. A tapasztalati tanulás jellemző volt a négy év során. Közösen tanulunk meg a gyerekekkel kertészkedni."

A Szombathelyi Tankerületi Központ 2017-ben pályázott sikeresen pályaorientációs fejlesztésre. Ennek keretében indulhatott a Gothard iskolában is az Én kertem program szakköri formában.

Lukács Gábor – programvezető, Gothard Jenő Általános Iskola
„Itt a gyerekek megtanulták az egészséges életre való felkészülést, azokat a körfolyamatokat, amiket a biológia tankönyvből kellett volna tanulni, de hál«istennek itt puszta kézzel tapasztalták, hogy mi az a talaj, hogyan tudunk komposztálni, a komposztból hogyan lesz visszaforgatható tápanyag. Csapatmunka volt, tehát az együtt munkálkodás öröme mindig bent volt a pakliban.”

A kertvárosi intézmény nagy hangsúlyt fektet a környezeti nevelésre.

Nagyné Tancsics Ildikó – intézményvezető, Gothard Jenő Általános Iskola
„A környezeti nevelő munkánk színterei ezáltal bővültek. Tehát a lehetőségek a tanulók számra sokkal szélesebb körben állnak rendelkezésre. Gyakorlatorientált, tevékenységközpontú oktatást tudjuk ezáltal megvalósítani. Nagyon élvezik és nagy szeretettel végzik ezt a szakkörös gyerekek vezetésével a többi gyermek is.”

Trombitaszóval, népdalokkal, verssel avatták a diákok az iskolakertet, amelyet a tankerület vezetője az iskolához hasonlított. Ahogy a magaságyásokban gondozzák a növényeket, úgy ad meg az intézmény is mindent a diákok fejlődéséhez.

Fodor István – igazgató, Szombathelyi Tankerület
„Mire tanít a kert? Arra, hogy az eredmény, bár a feltételek megvannak, elsősorban a növénytől, annak alaptulajdonságaitól függ, de az iskola mindent meg tud adni hozzá, hogy a legjobbat hozza ki abból a tanulóból, aki idekerül.”

Az 1,4 millió forintos pályázat támogatásával hét magaságyás készült, közülük három fóliával is felszerelhető, továbbá munkaasztalokkal, szerszámokkal és oktatótáblákkal is gyarapodott az iskola. Az avatót követően szakmai fórumot is tartottak, ahol az iskolakert programról és annak fejlesztéséről, a 10 millió fa országos projekt eredményeiről és az intézmény környezetvédelmi tevékenységéről is beszámoltak. A Szombathelyi Tankerület intézményeiben az elmúlt időszakban összességében több százmilliós beruházások valósultak meg.