Hírek

Így ünnepelte az AGORA a sportház megnyitásának 60. évfordulóját

2023. október 02., 11:40

Rally autók, kiállítás, nagyszabású gála és DJ maraton - így ünnepelte az AGORA a sportház megnyitásának 60. évfordulóját. Az egésznapos programsorozat keretében a nemrég elhunyt legendás lemezlovasról, Neczpál Györgyről is megemlékeztek, aki számtalanszor szórakoztatta a közönséget az intézményben.

Így ünnepelte az AGORA a sportház megnyitásának 60. évfordulóját

Szombaton ünnepelte az Agora a sportház megnyitásának 60. évfordulóját.

Horváth Zoltán - ügyvezető igazgató, Agora

“Egy egész napos programsorozattal készültünk. Délelőtt során ez már lement kézműves foglalkozások, diavetítések és itt a sportház előtt kora délután rally autó bemutató volt.”

Délután a közelmúltban elhunyt dj-re, Neczpál Györgyre emlékeztek, aki a 80-as évektől kezdve szórakoztatta a közönséget a sportházban is. Vas vármegye egyik legismertebb lemezlovasának életútját egykori kollégája, Fixl Miklós idézte fel, majd Neczpál György kisebbik fia osztotta meg gyerekkori emlékeit. 12 évesen édesapja nyomdokaiba szeretett volna lépni.

Neczpál Nándor

“Meghagyta nekem a legnagyobb slágereket abban a fél órában amit én lejátszhattam, és ezután én zsebelhettem be azt a dicsőséget ami neki járt volna, majd ezt megosztottam vele otthon, hogy azt mondták "jobb vagy mint apád", és csak viccesen mosolygott a bajsza alatt. A zenei életben sajnos nem lehetek jobb mint apám, a csúcson abbahagytam a diszkózást 14 évesen, de igyekszem és igyekszünk a családdal úgy élni a mindennapjaimat, hogy a városszerte fogalommá vált Neczpál nevet fenntartsuk és büszkévé tegyük apukámat.”

Neczpál György családja az Agorának ajándékozta a lemezlovas dj pultját. Ez is része a kiállításnak, ami a megemlékezés után nyílt az intézmény galériájában. 7:04 A tárlat relikviákat, plakátokat mutat be az elmúlt 60 évből. A kiállításra a szombathelyiek is ajánlhattak fel tárgyakat. Az érdeklődőket Horváth Soma alpolgármester köszöntötte, aki felelevenítette a sportházhoz kötődő emlékeit, és felidézte azokat a nagynevű előadókat, akik az épület színpadán felléptek. Köztük volt például Kodály Zoltán és a Deep Purple is. Majd Szirmai Judit - aki hosszú éveken át volt itt művelődésszervező -, időutazásra vitte a megjelenteket.

Varga Viktor ének

A gálát Varga Viktor nyitotta a Bánk bán leghíresebb áriájával, ami 1963 augusztusában, az intézmény avató ünnepségén az operaház művészeinek előadásában 1200 vendég előtt hangzott el. Nemény András polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: jó szívvel gondol azokra, akik 6 évtizeddel ezelőtt megteremtették ezt az értéket, és akik ezt továbbviszik.

“Valójában itt nem egy épületről beszélünk, és nem is egy intézményről beszélünk. Itt egy kincsről beszélünk.”

A polgármester oklevelet adott át az Agora vezetőjének. Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke köszönetet mondott az intézmény egykori és mostani vezetőinek, munkatársainak, és emléklappal köszöntötte a jubiláló intézményt.

A gálaműsorban olyan egyesületek léptek fel, akik valamilyen módon kötődnek az intézményhez.

Faludiné Lovas Henriette - elnök, Lorigo Táncsport Egyesület

“Gyerekként itt kezdtem a pályafutásomat, és hosszú-hosszú éveken keresztül én ezt a folyosót, a színpadot, a lenti termet, tánctermet én ezt már rengetegszer koptattam, és most a táncosaim egy standard mixet és egy Gatsby-koreográfiát hoztak.”

Németh Éva - sportedző, Galaxy Akrobatikus Rock and Roll Klub

“Mivel a szívünk ideköt minket a sportházhoz, ezért szerintem egyértelmű volt, hogy itt leszünk és támogatjuk ezzel is a jubileumot.”

Színes volt a gála: zene, tánc, színházművészet, ritmikus sportgimnasztika is megjelent. Telt ház előtt léptek fel a csoportok.

A gála után az Agora épülete színes fényfestést kapott. A jubileumi rendezvényt DJ-maratonnal zárták, Neczpál György emlékére.