Hírek

Időskorúak készítik a világ leghosszabb sálját a Szent Anna Házban

2024. február 20., 19:29

Időskorúak készítik a világ leghosszabb sálját a Szent Anna Házban. A tervek szerint két kilométer hosszú lesz a horgolással alkotott nyakvédő. Jelenleg egy - szintén Magyarországon előállított - 1787 méteres szurkolói sál tartja a Guinness Rekordot, igaz, azt nem kézzel készítették. Ezt a teljesítményt szeretnék túlszárnyalni a szombathelyiek.

Időskorúak készítik a világ leghosszabb sálját a Szent Anna Házban

Az év elején megnyílt Szent Anna Házban folyamatosak a programok. A szombathelyi Karitász nappali ellátó központját azzal a céllal hozták létre, hogy hasznos szabadidő tevékenységet biztosítsanak a 60 év felettiek számára. Hétfőn a közelgő Húsvétra készültek a klubban, néhány méterrel arrébb pedig sálat horgoltak.

Lóránt Tiborné

“Az alapötlet az úgy született, hogy gondoltam egyet, hogy tartsunk össze így az emberekkel, és hogy horgoljunk. Ugye, a horgolás összeköt… és mikor bejöttem, mondtam itt a vezetőnknek - Vass Péternek -, hogy milyen ötletem lenne, ő meg rávágta, hogy akkor horgoljunk a Holdig!”

Az idős klub tagjainak eltökélt szándéka, hogy közösen elkészítik a világ leghosszabb sálját.

Vass Péter - szakmai vezető, Szent Anna Ház

“A célunk mindenképpen az, hogy a Guinness Rekordot megdöntsük. A 2000 méteres célt tűztük ki első körben magunk elé - ezt a hosszot szeretnénk meghorgolni, megkötni.”

Az ötletgazda, Lóránt Tiborné naponta 2-3 órát tölt horgolással. Már négy hete több, mint negyvenen horgolnak - jelenleg körülbelül 400 méter készült el. Egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez.

Lóránt Tiborné

“Külsősök a városból telefonon hívtak fiatalok, hogy szeretnének bekapcsolódni, különböző intézményekről hallottunk.. Vannak olyanok, akik csak becsengetnek, és ‘Hoztam neked négy méter sálat, felajánlom, hogy gyűjtöttünk fonalat.. kapsz fonalat. Horgolsz még? Igen horgolok! Van fonalatok?’ - és jönnek, mindenki!”

A hosszabb-rövidebb színes sál darabokat összehorgolják, és a tervek szerint a Fő téren fogják bemutatni, hogy hol tartanak a rekordkísérletben.

Vass Péter - szakmai vezető, Szent Anna Ház

“A szombathelyi Fő téri kihúzással az lenne a célunk, hogy másokat is bevonhassunk ebbe a projektbe, mert kiszabadult a szellem a palackból, és már nem csak a Szent Anna Háznak az idősei horgolnak, hanem fiatalok is, középkorúak is és más idősek is, akik nincsenek velünk kapcsolatban. Egyszer csak beállítanak az ajtón 4-5-6 méteres sál darabokkal, mert hallották az újságokban, hallották az interneten, hogy akkor van egy ilyen, és szeretnének csatlakozni”

Ha teljesen elkészült a sál, a szervezők a Haladás pályáján szeretnék majd kiteríteni, hogy ott lemérhessék a végeredményt. Ha megvan a Guinness Rekord, a stólát újra feldarabolják, és rászorulók vagy gyerekek között osztják szét a részeket.