Hírek

Idén tizennyolcadik alkalommal tartottak Országos Könyvtári Napokat

2023. október 09., 16:48

Idén tizennyolcadik alkalommal tartottak Országos Könyvtári Napokat a Könyvtári Szövetség koordinálásával. A Berzsenyi Dániel Könyvtár és az Oladi Rendezvényház bibliotékája idén is csatlakoztak a programsorozathoz, amelynek utolsó napján bárki késedelmi díj megfizetése nélkül visszavihette azokat a könyveket, amelyeknek lejárt a kölcsönzési határideje.

Idén tizennyolcadik alkalommal tartottak Országos Könyvtári Napokat

Az Országos Könyvtári Napokon hagyományosan a könyvtárak sokoldalúságára hívják fel a figyelmet a szervezők. A programsorozat rendszerint a Könyves Vasárnappal zárul. Ilyenkor a könyvtár elengedi a késedelmi díjakat, és beiratkozni is kedvezőbb feltételek mellett lehet. A Berzsenyi Dániel Könyvtár rendhagyó nyitva tartással és változatos programokkal várta olvasóit. “A könyv híd, a könyvtár összeköt” jelmondat köré szerveződtek a különféle kulturális események.

Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár

“A könyvtár egy olyan helyszín, a könyv olyan tárgy, amely megteremti ember és ember, gondolat és gondolatok között az összeköttetést, és tényleg, mi a saját szolgáltatásainkkal lehetővé tudjuk azt tenni, hogy ezt a hidat így különbözőségben, sokszínűségben megteremtsük, megmutassuk sokak számára.”

A Könyves Vasárnap délutánján a Zaporozsec zenekar frontembere, Varga Bence tartott rendhagyó irodalomórát. Több ismert Weöres Sándor vers is gitár kíséretet kapott.

A könyvtár földszinti előadótermében a Mesés nemez című kiállításon gyapjúból készült takarók, ruhák és szőnyegek várták az érdeklődőket. Egy emelettel feljebb - a Gyermekkönyvtárban - bárki próbára tehette ügyességét az alkalmi nemezműhely kézműves foglalkozásán.

Zsigri Mária - gyermekkönyvtáros

“Most a Könyves Vasárnapon a Gyermekkönyvtárba tűnemezeléssel várjuk a gyerekeket és a felnőtteket is, mert általában ezen a vasárnapon családok érkeznek hozzánk, és ez az a technika, amit bárki kipróbálhat és mindenki kedvét lelheti benne.”

Sok család és gyerek látogatott el az Oladi Rendezvényház könyvtárába is a Könyves Vasárnap alkalmából. Itt is népszerűek voltak a kézműves foglalkozások.

Kissné Ráczkevi Irén - könyvtáros

“Nemcsak bütykölni lehet - mint ahogy a hátunk mögött látszik -, hanem irodalmi akadályversenyen is résztvenni. Családok, testvérek, baráti körök ezt már tudják jól, és így is készülnek általában a családok, illetve a végén természetesen eredményhirdetés van és komoly jutalmak az Oladi Városrészért Egyesület támogatásával, illetve az NKA pályázatának támogatásával sikerül ezt megoldani, hogy könyveket és könyvutalványt is tudjunk adni a győzteseknek.”

A rendezvény célja itt is a közösségépítés, illetve a könyvtár, az olvasás népszerűsítése volt. Vasárnapra az oladi könyvtár is amnesztiát hirdetett a késlekedőknek.