Újévi Operettgála
Vackor karácsonya

Hírek

Idén idén is fogad diákmunkásokat a szombathelyi Polgármesteri Hivatal

2023. július 21., 17:27

Idén idén is fogad diákmunkásokat a szombathelyi Polgármesteri Hivatal. Immár tizedik éve biztosítanak lehetőséget 16 és 25 év között fiataloknak, hogy bepillantást nyerjenek a hivatal mindennapi életébe. A diákmunkások bérét pályázaton nyerte az önkormányzat, a városnak csupán a járulékokat kell fizetnie utánuk.

Idén idén is fogad diákmunkásokat a szombathelyi Polgármesteri Hivatal

“Oda behelyezzük a nyomtatóba,úgy”

Panna szombathelyi gimnazista, szeptemberben kezdi a 11. évfolyamot. Nyári keresetkiegészítésként tekint a városházi munkára, de annak is örül, hogy irodai környezetben szerezhet munkatapasztalatot.

Polgár Panna - gimnáziumi tanuló

“Most ezen a hétfőn kezdtem, augusztus közepéig leszek itt. Fent vagyok az ötödiken, négyórásban vagyok 8-tól délig. És most per pillanat régi hidaknak a tervrajzait nézem át és szanálom szét őket. Újra kell kezdenem őket és felvinni az internetre.”

Panna és a hozzá hasonló diákmunkások több területen 2-3 hétig vagy akár egy teljes hónapig segítik a városházi köztisztviselők munkáját.

“Kimutatások nyilvántartásába oda bemehetsz nyugodtan, jó!?”

A fiatalokat a jogi és képviselői osztályra, az adóosztályra valamint a közterület-felügyelethez osztották be munkavégzésre, így mindenki más-más terület feladatiba nyerhet betekintést.

Pál-Vaidlinger Mónika - humánpolitikai irodavezető

“ Összesen az önkormányzat és a 100%-ban önkormányzati fenntartású intézményeknél 26 diákot foglalkoztatnak. A hivatalnál 11 diákot. Idén ez a július, augusztus hónapot érinti. Két hónapra lehet igényelni a támogatást. Ez a Gazdaságfejlesztési Minisztérium által indított program, most már tényleg 2013 óta részt veszünk benne. Minden évben fogadunk diákokat, 4 órában foglalkoztatjuk őket. És igazából adminisztratív feladatokat látnak el az osztályokon.”

A diákmunkások mellett nyári gyakorlaton részt vevő fiatalok is dolgoznak a Városházán. Mindez az utánpótlás kinevelésében is segít, hiszen nem ritka, hogy később közülük kerülnek ki a hivatal új munkatársai.

Pál-Vaidlinger Mónika - humánpolitikai irodavezető

“Ugyanígy vagyunk a szakmai gyakorlatosainkkal is, volt olyan szakmai gyakorlatos, aki a hivatalban helyezkedett el később. Úgyhogy elképzelhető, hogy a nyári diákmunkás kedvet kap, és akkor, amikor elvégzi az iskoláját, akkor itt helyezkedik el.”

A diákok munkájukért a minimálbér 20 órára eső összegét, bruttó 116 ezer forintot kapnak havonta.