MNB
MNB - 2

Hírek

Huszártoborzó

2019. március 18., 13:11

Lövészet, hordólovaglás, vívás, térképolvasás - ilyen próbákat kellett kiállniuk a gyerekeknek a pénteki toborzón, hogy kiérdemeljék a huszárcsákót, és részt vehessenek a csatában. Idén is több száz család vett részt a Reményik-iskola és a Klapka György Lovas Hagyományőrző Egyesület immár hagyományos játékos programján.

Huszártoborzó

Egy labanc képét vették célba az ifjú huszárjelöltek, de nem ez volt az egyetlen feladat a toborzón. Bizonyítaniuk kellett, hogy tudnak (1:03:07) zsákban futni, (1:04:25) fürgén lóra pattanni, de még énekelni is.

"Éljen a magyar szabadság..."

Sipos Zalán
"Meg még lőttem, meg még találtam ki, hogy mi van a huszárnak és mi nincs, és énekeltem."

15 állomáson kellett végigmenni, és begyűjteni az aláírásokat a kártyára.

Fritz Olivér - vezető, Reményik Sándor Cserkészcsapat
"Ez egy cserkészállomás, ahol térképészeti feladatot kell elvégezniük a jelölteknek, az x-szel jelölt ponton vagyunk mi, és öt pontot kell felkeresni, többek között ezt a cserkész szimbólumot is meg kell találni."

A huszártoborzó évekkel ezelőtt a Reményik-iskola saját programjaként indult, később a nagyközönség számára is nyitottá tették szervezők, és azóta a március 15-ei ünnepségsorozat legnépszerűbb családi programjává vált. A gyerekek játszva tanulják a történelmet a huszárok alakján keresztül.

"Harcoltak, meg megvédték a magyarokat."

"A kard egyenes pengéjű, és kétélű, a szablya ívelt pengéjű, és csak az egyik oldalon van éle."

A huszártáborban a gyerekek megismerkedhettek a korabeli fegyverzettel és felszerelésekkel, de (1:05:55) a szanitécek munkájába is bepillanthattak.

"És megillet titeket a huszárcsákó..."

Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke több száz kis huszárt avatott fel, akik a lovasok oldalán (1:08:51) derekasan helytálltak a labancok elleni csatában, így idén is sikerült kiűzni az ellenséget a múzeumfaluból.