Hírek

Húsvéti programok Szombathelyen

2010. április 02., 19:59

Számos programmal készül a város húsvétkor a családoknak. A Vasi Múzeumfaluban kézműves foglalkozásokkal, nyuszisimogatással, a Kámoni Arborétumban tojásvadászattal várják a gyerekeket a szervezők. A Fő téri szőkőkútban pedig újra csobog majd a víz.

Húsvéti programok Szombathelyen


Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe: Jézus Krisztus feltámadását, halál feletti győzelmét ünneplik ekkor. A Szentírás szerint pénteki keresztre feszítése után harmadnapra Krisztus feltámadt a halottak közül. Erre emlékezve szombaton este 20 órától kezdődik a húsvéti vigília szertartása a Nagytemplomban. A szertartást Veres András megyés püspök celebrálja, körmenet zárja a szentmisét, valamint ekkor áldják meg a kalácsokat, sonkákat, tojásokat. Vasárnap, az ünnepi, húsvéti szentmise 10 órakor kezdődik a Székesegyházban.

Húsvéthoz számos népszokás és néphagyomány is kapcsolódik. Ezeket is megismerhetik azok, akik húsvéthétfőn kilátogatnak a Múzeumfaluba, amely a téli szünet után, ezen a napon nyitja meg kapuit először az évben. Tojásfestés, írókázás, batikolás és kézműves foglalkozások. Többek között ilyen húsvéti programokkal várják a kicsiket és nagyokat hétfőn a Vasi Múzeumfaluban. A nagy hagyományokkal rendelkező ünnepi rendezvényen nyuszikat simogathatnak, valamint néptánc- és népzenei programokon, bábszínházi előadáson kapcsolódhatnak ki az érdeklődők.

A Kámoni Arborétumért Egyesület is a gyerekek kedvében jár húsvéthétfőn. Délután kettő órakor kezdődik a tojásvadászat a gyűjteményes kertben, ahol a kicsik a fűben elrejtett csokitojásokat keresgélhetik. A rendezvény idején húsvéti rajzokat készíthetnek, gipszfigurákat festhetnek a nyusziváró gyerekek.

Akik pedig szívesen múlatnák az időt inkább a Fő téren egy kis korzózással, azokat "Csobbanó-szökőkút-nyitogató" programra várják húsvéthétfőn. A város leglátványosabb szökőkútjában hétfőn 10 órától újra csobog majd a víz. Az ünnepi eseményen színpadi programokkal is kedveskednek az érdeklődőknek, a gyerekeket pedig játékos vetélkedőkkel várják a szervezők. Énekel Pogácsás Zsuzsanna és a Jazzperado együttes, de a Magma Tűzszínház előadását is láthatják a kíváncsiskodók.

A hónap első igazi nagy buliját szombaton rendezik. Az AGORA-Sportházban 18.30-tól kezdődik a Lord lemezbemutató koncertje. Előttük még hallhatjuk a Szupergépet, a Sipőcz Bandet 21.30-tól pedig az egyik legkedveltebb szombathelyi zenekart. Ugyancsak szombaton hívja bulizni rajongóit a Magna Cum Laude zenekar is, akik újra eljönnek Szombathelyre. Ezúttal 18.30-tól láthatjuk és hallhatjuk őket a Savaria moziban.