Hírek

Holokauszt megemlékezés

2022. július 04., 14:17

78 évvel ezelőtt, 1944. július 3-án kezdődött meg a szombathelyi zsidók deportálása. Vas megyéből több mint 4200, a városból háromezer embert, köztük 613 gyereket hurcoltak Auschwitzba, és küldtek a halálba, pusztán származásuk miatt. Erre a tragikus eseménysorozatra emlékeztek vasárnap a Batthyány téren.

 

Holokauszt megemlékezés

A holokauszt a magyar történelem iszonytató fejezete - zsidó emberek százezrei vesztek oda, akik a társadalom részei, a nemzet egyenlő állampolgárai voltak. Kevesen vannak már, akik átélték a tragédiát, annál többen, akiknek a történelem a sejtjeibe kódolta a tragikus eseményeket - fogalmazott emlékező beszédében Márkus Sándor.

Márkus Sándor - tiszteletbeli elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség
"Nevezhetjük vészkorszaknak, holokausztnak. Ezek az események a magyar zsidó emberek állami segítséggel történt meggyilkolása, 78 év után is része az életünknek, a hétköznapjainknak, és mint eleven, lüktető múlt, soha el nem múló, kimondhatatlan, leírhatatlan, örök fájdalom."

A holokauszt derékba törte a zsidó közösség fejlődését, és máig pótolhatatlan hiányt képzett. Magyarországon 430 ezer, Szombathelyen 4200 ember sírja hiányzik a temetőkből, akiknek Auschwitz-ban még jel sem jutott. A deportáltak alig tíz százaléka tért vissza a haláltáborokból. A zsidóságnak olyan önzetlen vezetőkre van szüksége, akik nem hagyják feledni a holokauszt tanulságait, mondta a MAZSIHISZ elnöke.

Heisler András - elnök, MAZSIHISZ
"Az idősödő közösségek feladata a zsidó emlékek, tradíciók megőrzése. Feladatuk a megújulás, ha lehet. Ha nincs reális esély kitolni azt az időszakot, amíg zsidó közösségként tudnak működni. Olyan szövetségeseket kell keresniük, akik garantálják, hogy a zsidó jelek soha nem tűnjenek el, a város polgárainak ugyanis 100 év múlva is tudniuk kell, hogy itt egykor egy virágzó zsidó közösség élt."

Heisler András hozzátette, küzdeni kell a terjedő antiszemitizmus ellen. A megemlékezésen beszédet mondott Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök is, aki arról beszélt, vesztébe rohan a világ, ha ember embert öl.

Fekete Szabolcs Benedek - segédpüspök, Szombathelyi Egyházmegye
"Mindenkit arra buzdítok, hogy saját felekezet szerint ne szűnjön meg imádkozni, hogy ebből sa mélységből, amibe most elindultunk, legyen megállás, és legyen béke az országokban és a szívekben."

A gyászszertartáson zsoltár és ima is elhangzott. A főrabbinak 39 családtagját ölték meg a vészkorszakban. Auschwitz-ot a világ legnagyobb zsidó temetőjének nevezte, és az emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Schőner Alfréd - főrabbi
"Ez a kicsiny kis közösség, a maradék közösség eleget tesz a bibliai parancsnak, shamor: őrzi a hagyományt, és zahor: emlékezik."

A megemlékezés az egykori zsinagóga mellett álló mártírok emlékművénél folytatódott, amit 1946-ban emeltek a holokauszt áldozataiért. Itt helyezték el az emlékezés koszorúit és köveit a kormányhivatal, a megyei és a városi önkormányzat, valamint a zsidó szervezetek vezetői, majd közösen felkeresték a Bercsényi utcai zsidó temetőt.