MNB - 2
MNB

Hírek

Hófödte tájak, életképek, falusi utcák elevenednek meg Torjay Valter kiállításán

2022. január 19., 19:16

Téli képek és még néhány apróság címmel kiállítás nyílt Torjay Valter festőművész képeiből kedden a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A tárlat a vírushelyzet miatt egy évet tolódott. A festményválogatás február 5-ig látható.

 

Hófödte tájak, életképek, falusi utcák elevenednek meg Torjay Valter kiállításán

Havas erdei ösvény, fehér falusi háztetők és hófedte tájak - a hideg évszak szépségeit mutatja be Torjay Valter Téli képek és még néhány apróság című tárlata, ami a könyvtár földszinti előadótermében nyílt meg. A művek a fikció és a realitás határán egyensúlyoznak. A kiállítást egy évvel korábbra tervezték, de a vírushelyzet miatt - mint sok más kulturális program - ez is tolódott. A művészt a mostanában tapasztalható enyhe telek inspirálták .

Torjay Valter - festőművész
,, Nekem kisgyerek korom óta a tél a kedvenc hónapom, évszakom, valószínűleg a karácsony miatt, mert minden gyerek szeret karácsonyi  ajándékot kapni, és hát a szüleink nagyon széppé tudták tenni a karácsonyt egyébként is kedvelem, mert van benne valami titokzatos én pedig szeretem a titokzatos dolgokat,,

A művész háromféle munkamódszert alkalmaz: az itt és most megfestése, a fotómodell vagy skicc alapján készült alkotások, valamint a fejből készült művek. Utóbbiak főként érzeteket, hangulatokat tükröznek. A téli tájképek mellett a művész portrét és életképet is válogatott a kiállítására. Egyiknek-másiknak már új tulajdonosa is van.

Torjay Valter - festőművész
,,Hát igen ez a portré, nem véletlenül hagyom titokban, hogy kit ábrázol , van egy szép toalett-vagyis hát ilyen öltözködős kompozíció , amit hát a kedves modelljeinknek köszönhettem , akik önként és hát barátságból támogatták a munkámat,,

A megnyitót óriási érdeklődés kísérte, egy gombostűt sem lehetett leejteni.

Mátyás Gyöngyi fuvolán, Vajda János gitáron játszott. A tárlatot Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató ajánlotta a szemlélők figyelmébe. A festő maga pedig megnyitó beszédében elmondta, fontos számára, hogy képei a néző fantáziájával alkossanak kerek egészet. A kiállítás február 5-ig tekinthető meg.