Hírek

Hétről-hétre színes programokkal várják a látogatókat a Cekker Helyi Termék Boltban

2022. november 26., 10:48

Csütörtök délután három termelő mutatkozott be, akik kóstolóval is kínálták az érdeklődőket.

Hétről-hétre színes programokkal várják a látogatókat a Cekker Helyi Termék Boltban

Ezúttal is három termelővel beszélgetett a Cekkerben a moderátor, Pusztai Krisztina a Termelői Portré program keretében. Elsőként a nádasdi Rimóczi Péter gyümölcstermelő mutatkozott be, aki nagyapjától és édesapjától leste el a gyümölcstermesztés csínját-bínját. A gyümölcsöt feldolgozzák, lekvárokat, leveket készítenek, és aszalnak is. Termékeiket cukormentes verzióban is készítik, mesterséges édesítőszert nem használnak. Szőlőlevükkel díjat is nyertek.

Rimóczi Péter - gyümölcstermesztő
A Hegyháton divat volt a gyümölcstermesztés, akkoriban a TSZ-ekben is volt gyümölcstermesztés. Oltványokat vásároltam, aztán mindig vettem a fát, mindig vettem a fát és kinőttem magamat. Hát mit csináljak a gyümölccsel? Aztán később elkezdtünk gyümölcsöt feldolgozni.

Gaál Angelika testvéreivel termeszt zöldséget és gyümölcsöt Csehiben. A természet szeretetét nagyszüleiktől örökölték, a régi gyümölcsfákat meghagyták. A piacon süteményeket árusít, az otthon termelt finomságokkal ízesíti őket. Ezen kívül turisztikai élményt is kínálnak.

Gaál Angelika - zöldségtermesztő, sütemény-készítő
Az is szerintem egy innovációnak számít nálunk, hogy az az alap mezőgazdasági termesztés, tehát akár a zöldség, akár a gyümölcsfák, akár a paradicsomos kert, az nem merül ki abban, hogy megtermeljük és piacra visszük és árusítjuk, hanem egy turisztikai szolgáltatást próbálunk ráépíteni.

Nagy Gábor és felesége Sárvárról érkezett a Cekkerbe, hogy megmutassa termékeit. 9 éve foglalkoznak méhészettel, eleinte besegítettek Gábor apósának, utána már egyedül vágtak bele a méztermelésbe. Vándorméhészek, 9 fajta mézet árusítanak és kétféle ízesített verziót is készítenek. 

Nagy Gábor - méztermelő
“Mézzel és méhészeti termékekkel foglalkozunk, egy tartalmazza a virágport, akár lépesmézet, propoliszt, amit a méhekkel tudunk gyűjtetni, és ezt próbálnám kóstoltatni a cekkerben.”

A Termelői Portré a Cekkerben a Vidékfejlesztési Program támogatásával valósult meg, a Kóstold meg Vas megye ízeit! - Közvetlen termelői értékesítés segítése című projekt keretében.