Hírek

Helyi önkormányzati- és EP-választás lesz június 9-én Magyarországon

2024. június 07., 23:43

Helyi önkormányzati- és EP-választás lesz június 9-én, vasárnap Magyarországon. A két voksolást most először bonyolítják egy napon. Több mint 3000 településen közel 7,9 millió választásra jogosult állampolgár járulhat az urnákhoz.

Helyi önkormányzati- és EP-választás lesz június 9-én Magyarországon

Vasárnap reggel 6 órakor nyitnak a szavazókörök, az országban összesen 10 119, Szombathelyen 72 helyszínen és a Kossuth utca 11. szám alatt, ahol az átjelentkező, nem szombathelyi választópolgárok voksolhatnak az EP-választáson. A szavazáshoz érvényes fényképes igazolvány és lakcímkártya szükséges. Hétvégére rendkívüli nyitva tartással készülnek a kormányablakok, ide fordulhatnak segítségért azok, akinek lejárt vagy elveszett a személyi okmánya. A névjegyzékben szereplő több mint 61 ezer választásra jogosult szombathelyi többsége három szavazólapot kap.

Károlyi Ákos - jegyző
"Egyrészt kap egy polgármesteri, egy egyéni képviselői és egy EP-választásra vonatkozó szavazólapot, de vannak, akik nemzetiségi névjegyzéken is szerepelnek, így ők nemzetiségi szavazólapot is fognak kapni."

Aki valami miatt akadályoztatva van abban, hogy személyesen felkeresse a szavazókört, mozgóurnát igényelhet. Erre még a szavazás napján is lehetőség van.

Károlyi Ákos - jegyző
"Jelen pillanatban 514 fő szerepel a mozgóurnát kérők között, de ez a szám még bővülni fog, hiszen egészen a választás napján déli 12 óráig lehet mozgóurnát igényelni. A választás megkezdéséig ezt meg lehet tenni a választási irodán, a választás megkezdését követően pedig a szavazatszámláló bizottságoknál lehet igényelni."

Közel 700-an dolgoznak majd azért, hogy zökkenőmentesen folyjon a választás, köztük 505 szavazatszámláló bizottsági tag. A szavazókörök 19 órakor zárnak, ezután adminisztratív feladatokat kell végrehajtani, például megállapítják, hányan jelentek meg a voksoláson. Ezután kezdik a szavazatok számlálását, először a polgármesterjelölti, majd a képviselőjelölti, végül pedig az EP szavazatokat veszik számba. Az eredmények közlését 20 órakor kezdi meg a Nemzeti Választási Iroda. Az EP-választás eredményeinek közzétételével meg kell várni, hogy Olaszországban este 11 órakor befejeződjön a szavazás.