MNB - 2
MNB

Hírek

Helyére került az uszadékterelő a lukácsházi tározónál

2023. június 07., 20:51

Helyére került az uszadékterelő a lukácsházi tározónál. Az acélcső áradáskor egy oldalsó rámpára irányítja a Gyöngyösön érkező fatörzseket, ágakat és egyéb hulladékot, így az nem a zsilip rácsozatát rongálja. A technológia a Rábán már bevált, és az elmúlt napok esőzései után látszik, hogy itt is működik. A fejlesztés a mintegy 2,6 milliárd forint értékű, Kőszeg és Szentgotthárd térségét érintő árvízvédelmi beruházás részeként valósult meg.

Helyére került az uszadékterelő a lukácsházi tározónál

 Az esős tavasz többször okozott árhullámot a Gyöngyösön, rengeteg hordalék halmozódott fel, az iszapkupacokat a partra depózták. A víz ilyenkor nagy mennyiségű faanyagot és szemetet is magával sodor, ami eddig a leeresztő műtárgy rácsozatán akadt fenn. A tavaly májusban indult árvízvédelmi beruházás részeként vasbeton pilléreket építettek a Gyöngyös jobb és bal partjára, a kettő közé pedig egy uszadékterelő csövet terveztek.

Hercsel Róbert - szakaszmérnökség-vezető, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"A régi ráccsal sok problémánk volt, minden árvíznél óriási összegeket költöttünk arra, hogy a rácsról a felhalmozódott szemetet eltávolítsuk, és maga technológia is nehézkes volt. Ezért jött az ötlet, hogy próbáljuk meg az árhullám elején, közepén érkező uszadékot minél előbb kiterelni a mederből oldalirányba, onnan könnyebben fogjuk tudni eltávolítani."
 
A csapadékos idő okozta többszöri halasztás után a kivitelező pénteken láthatott munkához, hogy helyére tegye a 12 méter hosszú acélcsövet. Daruval emelték a magasba, a pillérek közé illesztették, majd csavarokkal rögzítették. Ahogy ezzel végeztek, lejjebb engedték a szerkezetet és az alsó csavarozást is elvégezték. Ezután kerülhetett végleges helyére a cső. Alacsony vízállásnál a mederben fekszik, áradáskor a víz felszínén úszik majd, és az uszadékot az oldalsó vasbetonrámpára tereli, ahonnan a kotrógép könnyen eltávolíthatja azt. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén nem ez az első ilyen uszadékterelő: korábban a szentgotthárdi duzzasztóhoz is hasonlót építettek be, és jól működik.

A hétfői nagyobb eső után megemelkedett a Gyöngyös vízszintje: a cső a felszínen úszik - ahogy kell, - és már némi uszadékot is felfogott. A munka itt jórészt befejeződött, már csak tereprendezés, füvesítés és a hulladék elszállítása van hátra. Az árvízvédelmi beruházás a többi helyszínen még folytatódik, a Gyöngyös-kotrással Kőszegnél már 90 százalékban végeztek, Szentgotthárdon pedig építik a burkolatot a Rába jobb partján. A beruházás ősszel zárul.