Hírek

Hegyekben áll a gomba a Vásárcsarnok standjain

2022. szeptember 22., 10:20

Ahogy megérkezett az esős idő, úgy megjelentek a gombák az erdőkben, így a szombathelyi piac árusainál is. Sok fajtából lehet válogatni, az árak a tavalyi évhez képest még nem változtak.

Hegyekben áll a gomba a Vásárcsarnok standjain

Nagy volt a sürgés-forgás kedden reggel a piac gombás standjai körül a Hunyadi út felőli kiscsarnokban. Többek között róka-, szegfű-, galamb-, őzláb-, törzsökgomba és vargánya közül válogathattak a vásárlók. A gombák különlegesebb fajtái is megtalálhatók a piacon, a legnépszerűbbek viszont idén is a gyakori, ismert kalaposok.
Nikolett vargányát választott. Megszárítja, így télen is ízesítheti vele az ételeket. Hétvégén a gombaszedéssel is megpróbálkoztak a családdal, de véletlenül mérgezőt is hazavittek, jobbnak látta, ha a piacon vásárolja meg a gombát.

Bíró-Vajkovics Nikolett
“Én vargánya gombáért jöttem a piacra, mert szeretnék szárítani télire, hogy feldobjam vele az ételeket, amiket készítek. Igazából annyiban értek csak hozzá, hogy talán ez az egy amit meg tudok különböztetni az erdőben a többitől, és elégedett voltam az árral.”

A gomba ára egyébként a tavalyihoz képest még nem változott. A vargánya kilója jelenleg 5000 Ft, de a kereslet-kínálat függvényében ez hétről-hétre változhat. A piacon egyébként gombavizsgálatot is végeznek. Keddtől vasárnapig várják a lakosságot.

Polákovics Marietta ügyvezető igazgató, Szombathelyi Vásárcsarnok
"Hétköznapi napokon 6 és 10 óra között, hétvégén 5 és 12 óra között várjuk a lakosságot gombavizsgálat céljából."

A piacon gombákhoz kapcsolódó programokat is szerveznek: október első két hetében kiállítás nyílik.

Polákovics Marietta ügyvezető igazgató, Szombathelyi Vásárcsarnok
“A Gombászklub is szervezi itt az előadásait. Október 11-től kisiskolásokat és óvodás csoportokat fogadunk, gombaszakértőnk kreatív foglalkozásokkal várja őket, előre be kell jelentkezni. minden délelőtt óránkénti bontásban. 14-én pénteken pedig a szokásos, havonta egyszer megrendezésre kerülő ételkészítési bemutatónk és rendezvényünk alkalmával a gombák kerülnek középpontba. Gomba kvíz, gomba totó, népszerű játékok, foglalkozások, ételkészítési bemutató, élőzene..”

Meghirdettek egy fotópályázatot is, "Találkozás a gombákkal" címmel. Két kategóriában várnak bármilyen gomba témájú fényképet. A legjobbakat szakértő zsűri választja ki, és a közönség is szavazhat a piac Facebook-oldalán minél több lájkkal, illetve a helyszínen papír alapon. A képeket e-mailen, az info@szombathelyipiac.hu címre lehet elküldeni október 5-én délig. A fotókat kiállításon is bemutatják.