Hírek

Hecckampányt folytat a szombathelyi önkormányzat az elektromos autóipari fejlesztésekkel szemben

2023. október 18., 15:26

Hecckampányt folytat a szombathelyi önkormányzat az elektromos autóipari fejlesztésekkel szemben, ami nem segít a beruházói bizalom építésében - jelentette ki a megyei napilapnak adott interjújában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Nemény András polgármester közleményben reagált az elhangzottakra, mint írja: a városvezetés továbbra is kitart amellett, hogy nincs szükség Szombathelyen akkumulátorgyárra.

Hecckampányt folytat a szombathelyi önkormányzat az elektromos autóipari fejlesztésekkel szemben

Az állateledelgyár új fejlesztésének avatása alkalmából Bükre látogatott, s interjút adott a megyei napilapnak Szijjártó Péter.

A miniszter arról beszélt, elsősorban az önkormányzat felelőssége, hogy milyen körülményeket teremt a beruházóknak. Idén 14 nagyberuházáshoz ajánlották ki a szombathelyi ipari parkot, de nem segített a beruházók bizalmának felépítésében, hogy az önkormányzat ellenzéki tábora minden alapot nélkülöző politikai hecckampányt indított az elektromos autóipari beruházásokkal szemben. Szerinte a beruházók részéről bizalomvesztés érzékelhető, joggal tartanak tőle más iparágak szereplői is, hogy holnap esetleg az ő iparágukkal szemben ül fel egy hecckampánynak a szombathelyi önkormányzat. Szijjártó kijelentette, hogy az elektromos akkumulátorgyártásnak semmifajta negatív környezeti vagy egészségi hatása nincsen.

Nemény András sajtóközleményben reagált az elhangzottakra. A polgármester azt írja, Szijjártó Péter az akkumulátorgyárak Szombathelyre telepítése mellett tette le a voksát, ezzel egyértelművé vált, hogy ha a júniusi önkormányzati választást a Fidesz-KDNP nyeri, úgy nagy valószínűséggel Szombathelyen akkumulátorgyárat fognak építeni. 230126kozgyules_vk A polgármester leszögezte, hogy az Éljen Szombathely! frakció és a városvezetés továbbra is kitart amellett, hogy nincs szükség Szombathelyen akkumulátorgyárra, mert fontos számukra a vizek védelme, hogy a lakosságot ne érje veszélyes környezetterhelés, illetve a városnak nincs szüksége arra, hogy az akkumulátorgyár építéséhez és üzemeltetéséhez kapcsolódóan több ezer külföldi munkavállaló települjön a városba. Rámutatott, hogy az északi ipari park folyamatosan fejlődik, a város kapcsolata a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel zavartalan. Továbbra is elkötelezettek az iparterület fejlesztése iránt, de mindez nem járhat Szombathely jelenének és jövőjének megkárosításával.