Hírek

Hátrányos helyzetű álláskeresők támogatása

2023. október 18., 15:26

Hátrányos helyzetű álláskeresők támogatása, valamint a térség foglalkozásösztönző folyamatainak elősegítése volt a célja a 2016-ban indított vármegyei Paktum projektnek. A mai zárórendezvényen megtudtuk: a több mint egymilliárd forintos európai uniós támogatás segítségével 738 főt sikerült bevonni a különféle munkaerő-piaci programokba.

Hátrányos helyzetű álláskeresők támogatása

Vas Vármegye Önkormányzata a Kormányhivatallal és a Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Kft.-vel összefogva 2016 augusztusától ez év októberéig valósította meg azt a foglalkoztatási együttműködést, amelynek köszönhetően több, mint háromszázan jutottak álláshoz a térségben. A Paktum projekt céljai között szerepelt a meglévő munkaerő helyben maradásának elősegítése, illetve a foglalkoztatási aktivitás növelése.

Rodler Tamás - főosztályvezető, Vas Vármegyei Kormányhivatal

“Mi intéztük a projekt pénzügyeihez kapcsolódó tevékenységeket, de kapcsolódik hozzá ebben a programban egy partnerség, egy paktum, ahol a megye gazdasági szereplői, érdekképviseletek, képzők, meg a projekt-megvalósítók vettünk részt, és a közös összefogás biztosította azt a hátteret, hogy sikerre tudtuk vinni ezt a projektet.”

A megvalósítás során a projekt a lakossági igényeket fókuszba helyezve reagált a munkaerő-piaci változásokra. Ez a rugalmasság a különböző mentorprogramokban és a vármegyébe érkező támogatási lehetőségek kihasználásában is nyomon követhető. Két alkalommal is többletforrást vettek igénybe a célok megvalósításának érdekében.

Majthényi László - elnök, Vas Vármegye Önkormányzata

“Több, mint 700 emberen tudott ez a projekt segíteni. Eredetileg 560 millió forinttal indultunk el 2016-ban, és ehhez sikerült még két ütemben egyszer 241 millió, egyszer pedig 250 millió forint támogatást szerezni.”

A megkezdett munkát a TOP-Plusz program részeként - foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések formájában - a 2022-2028-as időszakban is folytatja a konzorcium.