Hírek

Három gyalogoselütés történt az elmúlt egy hónapban Szombathelyen

2024. február 21., 19:28

Három gyalogoselütés történt az elmúlt egy hónapban Szombathelyen, mindhárom alkalommal kijelölt zebrán történt a baleset. A gyalogosok súlyos sérülést szenvedtek, haláleset szerencsére nem történt. A hasonló esetek elkerülése érdekében fontos tudni, hogy autósnak és a gyalogosnak egyaránt felelőssége van a biztonságos közlekedés szempontjából.

Három gyalogoselütés történt az elmúlt egy hónapban Szombathelyen

A legnagyobb visszhangot a Jókai zebrán történt januári baleset váltotta ki: két fiatal lányt ütött el egy autó, mindketten súlyosan megsérültek.  Múlt pénteken a Víztorony melletti zebrán ütöttek el egy nőt, feje betörte a szélvédőt, a mentők kórházba vitték, hétfőn este pedig a Bartók Béla körúton ütött el egy autó egy 17 éves lányt, aki futva érkezett a sötét járdaszakaszról. A sofőr későn vette észre, és már nem tudta elkerülni az ütközést.

A szakértő azt mondja, autósnak és gyalogosnak partnernek kell lennie, csak így valósulhat meg a közlekedés biztonsága.

Unger József - közlekedési szakértő

"Nem mindig az autós a hunyó, aki megközelít egy kijelölt gyalogátkelőhelyet, ebben közrejátszik a gyalogos mozgása, indulása, figyelése, ezt a kettőt ha össze tudjuk hozni, akkor közlekedési partnerek vagyunk."

A KRESZ szerint az autósnak kellő körültekintéssel kell megközelítenie a kijelölt zebrát, hogy ha gyalogos érkezik, időben meg tudjon állni. Ehhez pedig a sofőrnek figyelnie kell, a mobilozás, a gyorshajtás veszélyeztető tényező.

Unger József - közlekedési szakértő

"Nem azt mondjuk, hogy minden zebránál satufékkel kell megállni, de lassítson le, vagy legalábbis a jelzéseket kellő időben észlelje, mert ha tudatosul, hogy kijelölt gyalogátkelőhelyhez érkezünk, a belső reflexünk olyan, hogy védekezik."

Kulcsfontosségú a gyalogátkelőhelyek beláthatósága: sokszor parkoló autók, táblát takaró villanyoszlop, faágak nehezítik az autósok dolgát. A szakértő szerint a szombathelyi zebrák mindössze 30 százaléka mondható teljesen biztonságosnak. A Jókai utcai baleset után javaslat született arról, hogy parkolókat szüntetnek meg, az úttestre záróvonalat és gyalogátkelőhelyre figyelmeztető burkolati jelet festenek fel, valamint lecserélik a jelzőtáblát is. Unger József arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyalogosok éppúgy felelősek a saját biztonságukért. Sokan elfelejtik, hogy az úton való átkelés veszélyes.

Unger József - közlekedési szakértő

"A KRESZ-ben is le van írva, úgy kell megközelítenie a gyalogátkelőhelyet, hogy a járművezetőt ne veszélyeztesse, ne akadályozza. Ebből következik, hogy amikor a gyalogátkelőhelyhez érünk, körülnézünk, meggyőződünk a forgalom tempójáról, távolságáról, annak megfelelően próbálunk mozdulni."

Fontos a láthatóság, sötétben nehezebb észrevenni egy sötétruhás gyalogost, még egy jól megvilágított zebránál is. Kulcsfogalom továbbá a szemkontaktus: a gyalogos - ha csak teheti - nézzen rá az autó vezetőjére, így ugyanis egyértelmű jelzést kaphat az átkeléshez. A zebrák mellé felfestett piktogramok arra figyelmeztetnek, hogy átkelésnél ne a mobiltelefonnal legyünk elfoglalva, és mellőzzük a fülhallgatót is, mert eltereli a figyelmet, nem halljuk a forgalom zaját.