Hírek

Ha valaki összeesik az utcán, a lehető legrosszabb forgatókönyv az, ha pánikba esünk

2023. október 17., 20:08

Ha valaki összeesik az utcán, a lehető legrosszabb forgatókönyv az, ha pánikba esünk és nem tudunk segítséget nyújtani. Pedig a gyorsaság kulcsfontosságú, és bárki képes lehet életet menteni, ha ismeri a reanimáció helyes technikáját. Az Újraélesztés Világnapja alkalmából hétfőn azért tartottak képzést a Szombathelyi Mentőállomáson, hogy megtanítsák az érdeklődőknek, mit tehetnek, ha embertársuk életveszélybe kerül.

Ha valaki összeesik az utcán, a lehető legrosszabb forgatókönyv az, ha pánikba esünk

2012-ben indult a Szombathely, a segítés városa program, aminek az volt a célja, hogy minél többen kapjanak képzést, amelynek segítségével életet menthetnek. Ezért a mentőszolgálat évek óta, minden hónap első hétfőjén újraélesztési oktatást tart Szombathelyen. Ezen a héten az Újraélesztés Világnapjához kapcsolódott a program.

Köcse Tamás - vezető mentőtiszt, OMSZ

“A mai nap abban is különleges, hogy azokat a munkatársainkat, akik az úgynevezett back office-ban, a nagyon fontos háttérben dolgoznak, megtanítsuk a laikus újraélesztésre. Ők egyébként évente kerülnek képzésre - egy kis frissítés sosem árt. Vártuk ezenkívül mindazokat az érdeklődőket, akiket a médián keresztül meg tudtunk szólítani”

Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy vészhelyzetben a laikus segítségnyújtás legalább olyan fontos, mint a mentők szakszerű beavatkozása - tudtuk meg az eseményen. Lényeges, hogy mind a segítségnyújtás, mind pedig a segítséghívás a lehető leggyorsabban megtörténjen.

Mester Krisztina - mentésszervező

“Fontosnak tartom, hogy az újraélesztés időben elkezdődjön. Ezzel nagyon sok életet meg lehet menteni, és laikus szemmel ez szerintem könnyebb, hogyha valaki egy ilyen rendezvényen részt vesz.”

A mentőszolgálat előadótermében tartott képzésen szemléltették, mi a teendő hirtelen keringésleállás esetén. Első lépésként szólítsuk meg a bajbajutottat. Ha nem érkezik semmilyen válasz, az érintett eszméletlen. Figyeljük meg, hogy lélegzik-e a beteg. Ha nem észlelünk légzést, azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést, mellkas-kompresszióval. Kérjünk meg valakit, hogy hívja a 112-t. Ha van a közelben félautomata defibrillátor, használjuk! A mellkaskompresszió során hasznos lehet, ha fel tudjuk idézni a Bee Gees Stayin’ Alive című slágerét. Nemcsak azért, mert a dal címe magyarul azt jelenti, hogy Életben Maradni, hanem azért is, mert a jól ismert ritmus segíthet tartani az újraélesztés megfelelő ütemét.

“... négy-három-kettő-egy… csere! … stayin’ alive - stayin’ alive”

A szívmasszázs fontosabb, mint a mesterséges lélegeztetés, utóbbit el is hagyhatjuk, mert a vérkeringés biztosítása elsődleges. Nagyjából négy percig van elég oxigén a tüdőben ahhoz, hogy ellássa a szerveket. A képzés elérhető a mentőszolgálatnál minden hónap első hétfő délutánján.