Hírek

/H/arcok

2011. február 04., 16:59
A világhírű fotós, Robert Capa képeiből nyílt kiállítás a Szombathelyi Képtárban. A magyar származású művész rövid élete során öt csatatéren fotózott, elsősorban dokumentaristaként, haditudósítóként tartják számon. Nem túlzás azt állítani, hogy az ő munkásságával született meg a fotóriporteri szakma.
/H/arcok

A normandiai partraszállás képsorai a Steven Spielberg rendezte Ryan közlegény megmentése című filmből. Az Oscar-díjas rendezőt Robert Capának a D-napon készült fotói inspirálták a film indító jelenetének megalkotásakor.
Hetven másik mellett A kissé elmosódva című kép is látható a Szombathelyi Képtárban a Robert Capa életművét bemutató tárlaton. A fényképek a Magyar Nemzeti Múzeum történeti fényképtárából kerültek a megyeszékhelyre és nagyrészt háborús témájú alkotások.

Dr. Zsámbéky Monika - kurátor, Szombathelyi Képtár
„Háborús tudósítóként nagyon sok helyszínen megfordult Robert Capa. Legelőször a spanyol polgárháborúban és hát a köztársaságiak oldalán meghökkentő képeket készített a '30-as évek második felében. Utána pedig minden helyszínen részt vett, ahol valamilyen akció zajlott. A legjelentősebb természetesen a II. világháború volt. Ennek afrikai ütközetein, illetve a híres D-napon az atlanti partraszálláson, aztán a szicíliai harcokban ott volt személyesen."

Capa, eredeti nevén Friedmann Ernő a '30-as évek elején hobbifotósként kezdte munkásságát, első hivatalos megbízását huszonegy évesen, 1934-ben kapta. A spanyol polgárháborúban készült A milicista halála című képe pedig meghozta számára a világsikert. A Szombathelyen is látható fotó azonnal vitákat váltott ki szakmai körökben.

Dr. Zsámbéky Monika
„Hosszú évekig vita tárgyát képezte, hogy mennyire volt beállított vagy mennyire volt spontán. Történészek a mai napig vitatkoznak, illetve mondhatjuk, hogy két vélemény van és ezt nehezen lehet eldönteni. Hagyatkozom Capának a többi képére, azokat látjuk, hogy mennyire spontán és nem beállított az, amit ő fotózott a katonáknál és a különböző harci jeleneteknél."

„Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel" - így szólt a világ legismertebb háborús fotósának mottója. Capa ugyanis a frontvonalból fényképezte a katonákat, maga is az akció részese volt. Ha kellett ejtőernyővel is ugrott.

Dr. Zsámbéky Monika
„A beállítások megfogalmazása, az elrendezés és a kompozíciója mind újszerű volt. Még mondhatni a hagyományos technikával dolgozott, de az egész képi megfogalmazás gyökeresen új volt és ezért került nagyon sok fotója címlapra. Van a kiállításban pár kiadvány régi magazinokból, könyvekből, amelyekben a címlapon vagy a belső tartalomban az ő fotói kerültek kinagyításra."

Capa, amikor nem a harcmezőkön fotózott, nagykanállal habzsolta az életet. Egyik szeretője a képen látható Ingrid Bergman volt. Jó barátságot ápolt Hemingwayjel, és Picassóról készült fotója is bejárta a világot.
Robert Capát 1954-ben a Life magazin Indokínába küldte, hogy tudósítson a francia gyarmati harcokról. A fotós munka közben aknára lépett és meghalt negyvenkét éves korában.
Hagyatékát - a mintegy ezer képből álló gyűjteményt - két éve vásárolta meg a Magyar Nemzeti Múzeum. A felvételek negatívjairól három sorozatot hívtak elő: az egyik a nemzeti múzeum tulajdonában van, egy Tokióban található, a harmadikat pedig a new yorki International Center of Photography őrzi.
Robert Capa fotóit a szombathelyi közönség március 5-éig láthatja a képtárban.