Hírek

Gyöngyösfalu és Lukácsháza közösen tartott szüreti mulatságot

2021. szeptember 20., 17:48

Tornacsarnoktól tornacsarnokig tartott a menet: Gyöngyösfalu és Lukácsháza közösen tartott szüreti mulatságot a hétvégén. A két falu főutcáin több megállóhelye volt a menetnek, ahol produkciók szórakoztatták az érdeklődőket. A napot pedig élőzene és tombola zárta.

 

Gyöngyösfalu és Lukácsháza közösen tartott szüreti mulatságot

Hatalmas traktorok és pótkocsis szállítójárművek dübörögtek végig Gyöngyösfalu és Lukácsháza főutcáján.

Hosszú volt a szüreti felvonulók sora, hiszen a szervezők felhívására sokan akartak részesei lenni az idei mulatságnak. Tavaly a pandémia miatt sok más rendezvénnyel együtt ez is elmaradt, pedig a településeken régi hagyománya van a szőlőtermesztésnek és a szüreti bolondozásnak.

Vanesson Dóra – főszervező
„Húszéves hagyományra tekintünk vissza, készültünk a modern kori táncokkal, hagyományos magyar néptáncokkal, láthatjuk itt Rábaközi viseletet, szőlőkirálynőt választottunk, és borbarát hölgyek is itt vannak velünk.”

A két falu közös programja Gyöngyösfaluban, a tornacsarnoktól indult, a különböző településrészeken, hat helyen állt meg a menet, hogy a jó hangulatról gondoskodjanak.

Temesi Zoltán
„A kisbíró kidobolta Gárdonyi Géza, Kányádi Sándort, Reményiket, még ki fogja dobolni Adyt és minden egyéb hasznos információt, még egy kis kultúrát is sűrítünk ebbe az egészbe.”

Felléptek az óvodások, a Vigyorkák és a Derű Néptáncegyüttes apraja nagyja is.

Perdültek a szoknyák, ropták a táncot a lányok, akiknek rábaközi viseletét itt láthatta először a közönség. A lányok, asszonyok közössége még ruhát is varratott magának.

Tar Erika
„Nagyon készültünk, a fiatalok is. Van egy fiatal varrónőnk, aki egy héten belül elkészítette a lányoknak a ruháját.”

A formája egységes, a színe kívánság szerinti a mulatságra készült ruháknak.

Baranyai Edina – varrónő
„Valaki szerda este hívott fel, hogy kellene neki gyorsan egy ruha, aztán péntekre elkészült.”

A településrészek megállóhelyein a vendéglátás sem maradt el. Kiscsömötén például a Lukácsházi Boszorkányok Egyesülete várta finomságokkal a menet résztvevőit és az érdeklődőket.

Korsós Erzsébet – elnök, Lukácsházi Boszorkányok Egyesülete
„Minden állomáson szokott lenni ételkínálás, ezt általában kapjuk az önkormányzattól a hozzávalókat, de persze mindenki hozzáteszi a sajátját, egy kis sütemény, pogácsa, igen, mindig készülünk.”

A Lukácsházi Borbarát Hölgyek Egyesülete a nagycsömötei haranglábnál látta vendégül a menetet többek között tavalyi borral.

Mélykúti Eszter – elnök, Lukácsházi Borbarát Hölgyek Egyesülete
„Reményeink szerint jó lesz a termés, bár az év elején az őzek nagyon nagy mennyiséget lelegeltek a szőlőkből, a hajtásokból, de úgy néz ki, hogy mégiscsak jó termés lesz az idén Lukácsházán.”

A két falu közös szüreti mulatsága élőzenével és tombolával zárult.