Hírek

Gyöngyösfalu és Lukácsháza közös szüreti mulatság

2022. szeptember 20., 18:02

Minden eddiginél több felvonuló színesítette Gyöngyösfalu és Lukácsháza közös szüreti mulatságát a hétvégén. A két település közösségei hat megállóban látták vendégül a vidám menetet. A rendezvényt közös vacsora és a szokásos szüreti bál zárta.

Gyöngyösfalu és Lukácsháza közös szüreti mulatság

Isten hozott, ördög vigyen. Ezzel a felirattal fogadták az érkezőt Lukácsháza legújabb utcájában, ahol még egy rendkívüli traktormegállót is kiépítettek.


A szüreti mulatság tarisznyájában nem csak vöröshagyma volt, ahogy a Gyöngyház óvodások énekelték, hanem a Vigyorkák tánca - amibe még a polgármester is beszállt -, a Derű Néptáncegyüttes, valamint a Kőszegi Fúvósok műsora is. A szőlőkirálynő és udvarhölgyei szőlővel kínálták a felvonulókat és a szép számú közönséget, így is népszerűsítve a helyi bortermelést.


Bencsics Boglárka - szőlőkirálynő
„Nagyon finom. Az Esztert kiemelném, mert neki az apukája is foglalkozik borászattal, neki is van pincéje a Csömötei szőlőhegyen. Ott néha-néha én is szoktam segíteni szüretelni, ő meg minden évben. Igen, ismerősök vagyunk itt.”
A Horvát József utcából indult a díszes menet, az itt élők finomságokkal várták a felvonulókat.


Kovács Ildikó
„Minden évben próbálunk valami újat kitenni az asztalra. Természetesen az önkormányzat támogatott minket. A többi sütit meg az utcából hozták a lakók, mert itt olyan jó kis összetartó utca van. Csütörtöktől már égtek itt a vonalak, nagyon sokat dolgoztunk.”
A következő megállóban a helyi boszorkák a vendéglátás mellett Jancsi és Juliska meséjét is megidézték.


Korsós Erzsébet – elnök, Lukácsházi Boszorkányok Egyesülete
„Minden évben lehet überelni a tavalyit. Mindig illik kitalálni valami újat. Most egy kis mesevilágot hoztunk, Jancsit és Juliskát. Itt van a hátunk mögött. Jövőre valami mást találunk ki.”
A lukácsházi rendezvények sorában a szüreti mulatság is a közösségek ünnepe. A faluban számos egyesület tevékenykedik.
Kovács Beatrix – vezető, Lukácsházi Közösségi Ház


„Kinyitom a házat, és jönnek. Mindenki teszi a dolgát, nem kell kérni. Imádnak együtt dolgozni, szeretik a közösséget nagyon.”


A szüreti mulatság hagyományát 1994-ben újította meg a település.


Virág János – polgármester, Lukácsháza
„Akkoriban még lovas fogatok voltak, most már géperejű vontatási szerelvényekkel vonulunk fel, és az idei évben a csúcsra járattuk a rendszert, mert megszámoltam, 17 egység vonult fel a mai felvonuláson. Nemcsak Lukácsháza ünnepe a mai, hanem Gyöngyöfalué is, mert hagyományosan ezt a két település együtt rendezi.”


Vanesson Dóra – szervező, Gyöngyösfalu
„A hagyomány alapján Lukácsházán van a Horvát József utca, Kiscsömöte, Nagycsömöte, Gyöngyösfaluban a tornacsarnoknál vagyunk, a Hörpintőnél, a Gencsapáti fordulónál és a Pösei falurészen a főhídnál vagyunk. Onnan jövünk vissza a lukácsházi közösségi házba, ahol a szüreti bál veszi majd kezdetét.”


Lukácsháza 12 éves kapcsolatát nemrég testvértelepülési szerződésben is rögzítette Rezivel, ahonnét küldöttség is érkezett a mulatságra.


Bellér Ferenc – elnök, Rezi Szőlészeti, Borászati Egyesület
”Akkor kezdtünk el összejárni, a Lukácsházi Borbarát Hölgyek Egyesülete, meg a Rezi Szőlész-Borász Egyesület tagjai. Én vagyok az egyesület elnöke. Ők ott voltak nálunk múlt vasárnap, mi most nagy szeretettel, nagyon szívesen jöttünk, és hoztunk jó időt.”

A jókedvű menet a kőszegi hagyományőrzők puskalövéseire indult tovább. Lukácsháza és Gyöngyösfalu szüreti mulatsága közös vacsorával és bállal zárult.