Hírek

Gyermekvédelmi konferencia

2019. május 10., 16:09

A családok megerősítése és a gyermekek érdekét szolgáló új módszerek bemutatása volt a legfőbb célja a Pálos Károly-szolgálat pénteki gyermekvédelmi konferenciájának. Az előadások során szó esett a Barnahus-program tapasztalairól is.

Gyermekvédelmi konferencia

A szexuális visszaélésben érintett gyermekek kíméletes meghallgatását célozza az izlandi Barnahus-modell, amit Szombathelyen honosítottak meg, de a cél az, hogy az országban minél szélesebb körben alkalmazzák. Ennek érdekében egy jelentős lépés már történt - mondta el a gyermekvédelmi konferencia fővédnöke, Takátsné Tenki Mária.

“A gyermekvédelemről szóló törvény a megyei gyermekvédelmi szakszolgálatok feladatai körébe beemelte 2019. január 1-től az általunk létrehozott módszert”

Bántalmazás, vagyon elleni bűncselekmény elszenvedői is lehetnek a gyerekek - fontos, hogy ők minél előbb segítséget kapjanak - ebben az áldozatsegítő központ is nagy szerephez jut.  

Kámán-Németh Martina - koordinátor, Szombathelyi Áldozatsegítő Központ
“Nekünk - mint jelzőrendszeri tagnak - jelzéssel is kell élni. Vagy a családsegítő központ felé vagy egyből a gyámhivatal felé kell ezeket a jelzéseket megtenni. Szombathelyen az elmúlt egy évben négy ilyen alkalomra került sor.”

Néhány esetben ahhoz, hogy hatósági intézkedésre ne is legyen szükség, megoldást jelenthet a mediáció.

Salamon Györgyi - családi és párkapcsolati mediátor
“Ha minél hamarabb találkozunk a családokkal - ez pedig a jelzőrendszeren múlhat, hogy időben be tudjunk avatkozni -, ahol egy olyan konfliktushelyzet van, amit mediációval meg lehet oldani, akkor az egy nagyon jó lehetőség arra, hogy ez ne fajuljon el, ne legyen a konfliktusból erőszak.”

A jelzőrendszert a gyermekjóléti szolgálatok működtetik, részt vállalnak benne az egészségügyi és az oktatási intézmények, a gyermekvédelem és az igazságszolgáltatás területén dolgozó szervezetek, hatóságok. A legfőbb cél az, hogy a gyermekek családban nevelkedhessenek, és ne kerüljenek veszélyeztetett helyzetbe. Ha pedig átélik az erőszakot, az említett szervezetek munkatársai segítenek abban, hogy minél kevesebb testi-lelki sérülés maradjon a gyermekekben.