Hírek

Gyerekekkel telt meg a Vasi Skanzen a héten

2023. október 05., 12:08

Gyerekekkel telt meg a Vasi Skanzen a héten: az állatok világnapja és a magyar népmese napja alkalmából szerveztek háromnapos programot számukra. A téma az életadó élelmek voltak. A gyerekek játékosan tanulhattak a haszonállatokról, és házilag készített finomságokat is kóstolhattak.

Gyerekekkel telt meg a Vasi Skanzen a héten

Nagy sikert aratott Bősze György vakvezető kutyájával, Potterrel a Vasi Skanzenben. Érzékenyítő foglalkozást tartottak a gyerekeknek.

Kollarits Salamon

“Amikor bejöttünk, akkor néztünk egy kutyát, aki nagyon okos, aki mindent tud.”

Az állatok világnapja és a magyar népmese napja alkalmából gyűltek össze a bölcsődés, óvodás és iskolás gyerekek a skanzenben. A programot minden évben megrendezik. Az esemény úgy kinőtte magát, hogy az utóbbi években három naposra bővült. Idén 18 helyszínen várták a csoportokat játékokkal, ismeretterjesztő és kézműves foglalkozásokkal. Lehetett mézet, befőtteket, és aszalványokat kóstolni, valamint állatokat simogatni.

Pekker Csabáné - óvónő, Játéksziget Óvoda

“Azért tartottuk lényegesnek, hogy a gyerekek megismerkedhessenek az élő környezetben lévő állatokkal. Megismerkedhessenek azokkal a körülményekkel, amik között az állatok nevelődhetnek, táplálkozásukat megfigyelhették, megsimogathatták, élő testközelből láthatták az állatokat.”

Minden évben más a téma, idén a haszonállatokkal ismerkedtek meg a gyerekek.

Balaicz-Varga Nárcisz - közművelődési munkatárs, Savaria Múzeum

“Hogy miért is választottuk ezt? Hát régen az állatokat elsősorban nem hobbiállatként tartották, hanem mint élelmiszerforrás, nagyon hasznos élelmiszerforrásként, úgyhogy ezzel kapcsolatban is vannak, de a gyerekek szintjén, tényleg ilyen kis ismeretszerző játékos állomások, ahol ez megmutatkozik.”

Kiderült, miből és hogyan készül a túró, a tejföl, milyen munkára fogták a lovakat, szamarakat és hogyan dolgoztak a halászok. A program idén is nagy sikernek örvendett, több száz gyerek vett részt rajta.