Hírek

Gyerekek vették birtokba a skanzent március 15-én

2024. március 18., 19:35

Gyerekek vették birtokba a skanzent március 15-én. A kishuszár avató ezúttal is több száz látogatót vonzott. A gyerekek különböző állomásokon gyűjtötték a pecséteket és a próbák végeztével együttes erővel űzték ki a labancokat a helyszínről.

Gyerekek vették birtokba a skanzent március 15-én

"Gábor Áron rézágyúja fel van virágozva, indulnak már a tüzérek messze a határba."

Ének, szavalat és különböző ügyességi játékok csábították a gyerekeket pénteken a skanzenbe. A szabadságharc hősei előtt tisztelgő rendezvényen több állomást kellett teljesíteni, a sikeres próbákért pecsét járt.

Fritz Olivér - szervező, Reményik Sándor Cserkész Csapat

Ez egy alap cserkész követelmény a csomózásnak az ismerete, tehát a gyakorlatban is sokszor használjuk a köteleket és ezzel együtt a csomókat is. A mostani állomáson egy egyszerű kettősnek nevezett csomót kell kötni, ez nagyon hasonlít például cipőfűzőnek a megkötéséhez.”

A kézügyességet igénylő feladatok mellett mozgásos próbákat is teljesíteni kellett.

Szabó Botond Bálint

Nagyon jó volt, nekem a legjobban a zsákban ugrálás tetszett. - És miért? - Mert ugrálni kellett.

Lovasbemutató, autentikus öltözékek és fegyverek is megidézték a kor szellemét. Bárki bepillanthatott egy igazi huszár életébe.

Dallos Tibor - szervező, Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület

Néptáncosok bemutatják azt, hogy milyen egy igazi huszárverbunk, hogyan toborozták a katonákat, hogyan állították be őket a verbunkba és utána hogyan lett belőlük később katona. Itt a táborban megismerkedhetnek azzal, hogy egy huszár mielőtt huszár lett belőle milyen kiképzésen kellett átesnie. Megismerheti, hogy mi az a hatvágás, ez az alapvágásai voltak egy huszárnak, utána felülhet a mi kis lovunkra is. Milyen mégis vágtában rohamozni.

Az időjárásra és hangulatra sem volt panasz. Akadtak, akik ezen a délutánon szerették volna átírni a történelmet.

Mirkovics Dávid - császári százados

Azzal lennénk a legjobban megelégedve, hogyha mi nyerhetnénk, de hát ugye a történelmi ismeretek is és a tények tekintetében ez nem lehetséges, mert ugye ezt a csatát a császáriak elvesztik. Ami ugye majd sajnos a történelem is igazolja, hogy ez meg fog fordulni majd 1849 nyarára.

Délután több mint félezer kicsi huszárt avattak fel. A ceremóniát követően újra sikert arattak a huszárok, akik elkergették a múzeumfaluból a császári erőket.