MNB
MNB - 2

Hírek

Gyáravató - Elektromos autókhoz gyárt alkatrészeket a Schaeffler, 150 új munkahely jön létre

2021. szeptember 17., 17:53

23,5 milliárd forintból alig másfél év alatt épült meg Szombathelyen a Schaeffler új gyáregysége. A „Holnap Gyára” a cégcsoport új koncepcióját képviseli nem csak azért, mert a jövőbe mutató e-mobilitás jegyében az elektromos gépjárművekhez gyártanak itt alapdarabokat és alkatrészeket, hanem mert a fenntarthatóság jegyében épült a telephely. A város és megye legnagyobb foglalkoztatója az új gyárban 150 új munkahelyet is teremt.

 

Gyáravató - Elektromos autókhoz gyárt alkatrészeket a Schaeffler, 150 új munkahely jön létre

Üdvözlet Szombathely! Szombathelyen nyitotta meg első, tisztán e-mobilitási komponenseket és rendszereket gyártó telephelyét a Schaeffler cégcsoport. Ez Magyarországon is az első olyan gyár, ahol kizárólag elektromos motorokhoz készítenek alkatrészeket.

Szigeti Tibor – ügyvezető igazgató, Schaeffler Savaria Kft.
„Az új gyár 30 hektáron zöldmezős beruházásként egy 15 ezer négyzetméteres termelőcsarnokkal a legmagasabb Schaeffler standardok alapján a fenntartható és energiahatékony termelést teljesítve a vállalatcsoport Holnap Gyára koncepció alapján épült fel.”

A jól képzett munkaerő és a piac közelsége miatt telepedett meg 25 éve Szombathelyen a cégcsoport. Bebizonyosodott, jó döntés volt – mondta el Georg Schaeffler tulajdonos.

A gyár és a kutatás-fejlesztési központ 3300 embernek ad munkát jelenleg. Az új, intelligens gyártó létesítmény újabb 150 munkahelyet teremt. A második szombathelyi gyáregység e-mobilitási kutatási és fejlesztési központként is működik. Szijjártó Péter külgazdasági miniszter elmondta, az elmúlt öt évben a kormány támogatásával 34, az elektromos autóiparhoz kapcsolódó nagyberuházás valósult meg az országban. A szombathelyi gyár megépítéséhez 5 milliárd forinttal járult hozzá az állam.

Szijjártó Péter – külgazdasági és külügyminiszter
„A magyar gazdaság zászlóshajója az autóipar. Pontosan tudjuk, hogy az elektromos autóipar az autóipar jövője. Mondhatnám azt is hogy a jövő autóipara, ezért az az ország, amely nagy számban tudja megnyerni magának az autóiparhoz kapcsolódó beruházásokat, az gyakorlatilag a jövőt nyeri meg magának.”

Hende Csaba országgyűlési képviselő szólt arról, hogy az ország hosszú távú növekedésének alappillére az ipar.

Hende Csaba – országgyűlési alelnök
„A döntő az ipar, az ipari kapacitások fejlesztése. Csak azok országok tudtak előrejutni az elmúlt évtizedekben, a II. világháború óta, amelyek a gyáriparuk fejlesztésére helyezték a hangsúlyt.”

Szombathely városa szoros együttműködésben segítette az új gyár létrejöttét, az infrastruktúra kiépítésében jelentős részt vállalt.

Nemény András – polgármester, Szombathely
„Ezt hirdettük meg a választások előtt, hogy a holnap városát építjük és ebbe nagyon jól passzol a Holnap Gyára kifejezés is, ez a gyönyörű új gyár. Az építésébe a város elég sok pénzt beletett, közel 1 milliárd forintot. 489 millió volt ebből az önerő, ami a szombathelyiek pénzéből is épül ez a lehetőség, ami reményeink szerint nem csak új munkahelyeket teremt, hanem megnyit újabb kapukat, és még több cég fog idejönni.”

2023-ra várhatóan 800 ezer termék gördül le az automatizált gyártósorokról, és bővítésre is lesz lehetőség.