Hírek

Gonda Györgyről keresztelték el a Szombathelyi Képtár állandó kiállításának helyet adó termet

2023. augusztus 24., 22:46

Gonda György néhai tanácselnökről, a megye kultúrmissziósáról keresztelték el a Szombathelyi Képtár állandó kiállításának helyet adó termet. Neki köszönhető, hogy az intézmény közel 40 éve megnyithatta kapuit, de számos más fejlesztésben is oroszlánrészt vállalt. A szerdai névadó ünnepség a képtár felújítását célzó pályázati projekt záróeseménye is volt egyben.

Gonda Györgyről keresztelték el a Szombathelyi Képtár állandó kiállításának helyet adó termet

A Modern Városok Program keretében 1,4 milliárd forintból újult meg a képtár, amihez az önkormányzat 45 millió forint saját forrást tett hozzá. Megvalósult a tető- és homlokzat szigetelése, a nyílászárók cseréje, megújult egy kiállítóterem, a látogatói vizesblokk, új műtárgyvilágítási rendszert építettek ki, a látogatói élményt pedig digitális eszközök fokozzák.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum

"Az épületnek az újjászületéséről van szó. Majdnem 40 éves az épület, 1983-ban nyílt meg, nagyon ráfért már egy ráncfelvarrás, de hálistennek 1,4 milliárd forintból jóval többre tellett."

Sokan gyűltek össze a szerda délutáni névadó ünnepségre. Nemény András köszöntőjében az éppen 100 éve született Gonda György szerteágazó munkásságát méltatta.

Nemény András - polgármester

"Ez nem egy terem átadás, hiszen a terem már itt volt korábban, sokkal inkább egy hazaérkezés. Mert Gonda György volt az, aki miatt egyáltalán létrejöhetett a képtár és maga a terem. A teremtmény, az alkotás visszatért a teremtőjéhez, hazaérkezett."

Gonda György lánya meleg szavakkal emlékezett apjára, aki elég elhivatott és kitartó volt ahhoz, hogy elképzeléseit megvalósítsa, a megye és a város örömére. Neki köszönhető többek között a képtár megnyitása.

Gonda Andrea

"Mivel a képző- és iparművészetet is legalább olyan fontosnak tartotta, mint a többi művészeti ágat, úgy gondolta, nem maradhat ez a megye képtár nélkül. Tömegmozgalmat kezdett, téglajegyeket szerveztetett, és azt akarta, mire felépül a képtár, legyen hozzáértő közönség is. Ezt azért sikerült is elérni."

Gonda György 1957-től közel 20 éven át volt vasi tanácselnök, nagy tudású, nyitott, kultúra iránt elkötelezett lokálpatriótaként sokat tett a megye fejlődéséért. Nevéhez fűződik a büki gyógyfürdő, a zsennyei művésztelep, a Bartók Terem, az MMIK, létrehozása, a bozsoki kastély megmentése, több gyár alapítása, de a sportéletet is híven támogatta. Később országgyűlési képviselő és államtitkár lett, de Vas megyében is aktív maradt. Nyugdíjba vonulása után a szombathelyi TIT elnökévé választották. 2000-ben hunyt el. A névadó civil kezdeményezésre valósult meg, melynek Benke Éva tanár, népművelő állt az élére. Úgy érezte, nem elég, ha Gonda György emléke csupán a szívünkben él, és érvei meghallgatásra találtak. Az állandó kiállításnak helyet adó, 500 m2-es terem mostantól Gonda György nevét viseli.